A fluorid ellen genetikailag védekezünk

A fogak egészségének megőrzésében és a fogszuvasodás megelőzésében kulcsfontosságú szerepet játszik a fluorid. Adagoljuk fogkrémekbe, szájvizekbe, rágógumikba. Épp ezért volt olyan meglepő több évtizeddel ezelőtt, amikor rájöttek, hogy a szervezet valamiért mégis küzd a fluorid ellen, legalábbis abban az esetben, ha az elér egy magas, toxikus szintet.

Csak óvatosan a fluoriddal – nagy mennyiségben a szervezet támadást indít ellene.

A Yale Egyetem kutatóinak végre sikerült megoldani a rejtélyt: mindenért az RNS, illetve az abban található ribokapcsolók a felelősek; ezek észlelik a fluoridot, majd aktiválják a baktériumok védelmét, ám ezzel azokat a baktériumokat is védelmük alá vonják, melyek a fogszuvasodásért felelősek.
„A ribokapcsolók ezen fajtája kifejezetten a fluorid észleléséért jött létre a szervezetben” – mondja Ronald Breaker, a tudomány vezetője.

A recept nélkül és receptre kapható fogkrémekben, szájvizekben található fluoridról az 1950-es évekbeli megjelenésétől fogva úgy tartják, segít megelőzni a fogszuvasodást, a lyukak kialakulását. Odatapad a fogzománchoz, megerősítve azt, ami így képes ellenállni a szánkban található baktériumok által termelt savaknak. A magas koncentrációjú fluorid mérgezi a baktériumokat, épp ezért segít a fogak védelmében, ám a ribokapcsolók pont azon dolgoznak, hogy hatástalanítsák a fluorid baktériumokra gyakorolt hatását.

(X) hirdetés

„Abban a pillanatban, ahogy egy sejtben a fluorid eléri a mérgező szintet, az erre specializálódott ribokapcsoló aktiválja a géneket, melyek ellensúlyozhatják a fluorid hatását” – állítja Breaker, majd hozzáteszi, hogy mivel a fluorid és egyes szenzor RNS-ek is negatív töltésűek, bizonyos esetekben képtelenek összekapcsolódni.

Nagy meglepetés volt a kutatás eredménye, a szakértőket teljesen letaglózta, hogy léteznek fluorid-érzékelő ribokapcsolók. Ám nem csak az embereknél, más fajoknál is megtalálhatóak ugyanezek az érzékelők. Az RNS-ek hozzátartoznak a szervezetünkhöz és az idők során számos fajnak kellett megküzdenie a mérgező fluoridszinttel. „A sejtek évmilliárdok óta harcolnak a fluorid mérgezés ellen, így aztán precíz érzékelőik és valóságos védelmi rendszerük alakult ki”.

Szólj hozzá!

Item added to cart.
0 items - Ft