Fül mögötti fejfájás – Okok, tünetek, kezelés

A fül mögött jelentkező fejfájás többféle okra vezethető vissza, ám többségében jól kezelhető panaszról van szó, ami megfelelő diagnózis felállítását követően hatékonyan orvosolható. A fül mögött jelentkező fájdalmat olykor fogászati eredetű panaszok is okozhatják.

Fül mögötti fejfájásként észlelhetünk bármilyen típusú fájdalmat, ami a fej ezen specifikus területére korlátozódik. Jóllehet a fejfájás napjaink egyik leggyakoribb egészségügyi panasza, a kizárólag fül mögött jelentkező fejfájás ritka.

Hátterében idegproblémák, fogászati panaszok vagy gyulladás is állhat, ezért fontos a megfelelő diagnózis felállítása, mellyel a kezelés sikeressége is biztosítható.

(X) hirdetés

FÜL MÖGÖTTI FEJFÁJÁS OKA

A fül mögötti fájdalomnak többféle oka lehet, mindenképp érdemes szakorvoshoz fordulni tüneteinkkel, hiszen a panaszok általában könnyen kezelhetők.

A fül mögötti fejfájást gyakran kíséri kétoldali fejfájás, fényérzékenység, szemfájdalom, érzékeny fejbőr vagy a nyak mozgatására jelentkező fájdalom.

ÁLLKAPOCSÍZÜLETI RENDELLENESSÉG

Az állkapocsízület a koponyát az állkapoccsal összekötő területen helyezkedik el, ami sajnos begyulladhat és fájdalmat produkálhat. Az állkapocsízületi rendellenesség általában az állkapocsban és a fülben indukál fájdalmat, de a panasz könnyen előidézhet fül mögött jelentkező, átsugárzó fájdalmat is.

(X) hirdetés

A panasz kivizsgálásához érdemes fogszakorvost felkeresnünk, aki tapintással és röntgen vagy CT vizsgálattal igazolhatja a gyulladás jelenlétét.

Állkapocsízületi gyulladást általában stressz, fogszorítás, fogcsikorgatás, ízületi gyulladás, sérülés vagy harapási rendellenesség okoz. Kezeléséhez szükség lehet éjszakai/nappali fogvédő viseletére, gyulladáscsökkentésre, esetleg fogszabályzó viseletére.

CSECSNYÚLVÁNY GYULLADÁS (MASTOIDITIS)

A csecsnyúlvány (processus mastoideus) a fül mögötti területen elhelyezkedő nyúlvány. Ez a csont illetve a csontállományban található légkamrák begyulladhatnak, csecsnyúlvány-gyulladást vagy más néven mastoiditis-t okozva.

A csecsnyúlvány gyulladás gyermekek körében jóval gyakoribb, mint felnőttek esetében. A gyulladás általában jól reagál a kezelésre és a panaszok komplikáció nélkül megszüntethetőek.

A mastoiditis a fül mögötti fejfájás mellett okozhat lázat, fülváladékozást, levertséget, és hallácsökkenést az érintett oldalon.

NYAKSZIRTI IDEGBÁNTALOM

A nyakszirt neuralgia vagy occipitális neuralgia a fül mögött jelentkező fejfájás egyik leggyakoribb okozója. Ilyen esetben a gerinc irányából a koponya felé futó, nyakszirti idegek sérülést szenvednek vagy gyulladásba kerülnek, ami fejfájás formájában jelez a páciensnek.

A nyakszirti neuralgiától szenvedők általában éles, lüktető fájdalomként írják le panaszaikat. A fájdalom jelentkezhet a fül mögötti terület mellett a nyak felső részében és a tarkóban is, de jellemzően mindig hátulról, a gerinc irányából indul meg. A fájdalom epizodikus, sokan egyfajta elektromos sokkhoz hasonlatosan írják le a tüneteket.

Mivel a nyakszirti neuralgiát jellemzően az occipitális idegek nyomása vagy irritációja okozza, a fájdalom általában egy oldalra korlátozódik. Az idegek bántalmának hátterében állhat gyulladás, túlságosan feszes izomzat vagy valamilyen sérülés.

DIAGNÓZIS

A kórtörténet felállítását követően (korábbi panaszok, sérülések, stb.) általában fizikai vizsgálattal illetve ha szükséges MR-, vagy laboratóriumi vizsgálattal diagnosztizálható a fül mögötti fájdalom oka. Amennyiben a szakorvos állkapocsízületi rendellenességre gyanakszik, javasolhatja a fogorvosi vizsgálatot.

KEZELÉS

Orvosunk javaslatára különböző terápiás módszerek állnak rendelkezésünkre a fül mögötti fejfájás kezelésére. A kiváltó okok megismerését követően orvosunk az alábbi terápiás formákat ajánlhatja:

– izomnyugtatók,
– fizikoterápia,
– nyugtatók,
– gyulladás esetén: antibiotikum,
éjszakai/nappali fogvédő.

OTTHONI GYÓGYMÓDOK

A hatékony és tartós kezeléshez mindenképp szükséges a pontos diagnózis felállítása. A saját magunk megnyugtatása érdekében is jobb, ha konzultálunk egy specialistával, mielőtt a házi praktikák mellett döntünk.

FONTOS! A tünetek tartós fennállása esetén mindenképp keresse fel háziorvosát!

Enyhébb esetben néhány otthoni módszer is beválhat a tünetek enyhítéséhez:

– pihenés,
– vény nélkül kapható fájdalomcsillapító és/vagy gyulladáscsökkentő gyógyszerek,
– a nyak izomzatának gyengéd masszírozása,
– a tarkó meleg borogatása,
éjszakai/nappali fogvédő viselete.

Megfelelő diagnózis és szakorvosi ellátás mellett a fül mögötti fejfájás hatékonyan és gyorsan kezelhető.

Item added to cart.
0 items - Ft