A fogvesztés hatással lehet időskori egészségünkre

A teljesen fogatlan idős emberek memóriája és mozgási sebessége sokkal gyorsabban hanyatlik, mint azoké, akiknek legalább néhány eredeti foguk még megvan – állítja a University College London legújabb tanulmánya.

A fogvesztés hatással lehet öregkori egészségi állapotunkra. /Kép: illusztráció, Planohealthysmiles.com/
A fogvesztés hatással lehet öregkori egészségi állapotunkra. /Kép: illusztráció, Planohealthysmiles.com/

A Journal of the American Geriatrics Society idősgyógyászati szaklapban közzétett kutatási eredményhez összesen 3 166, hatvanadik életévüket már betöltött személy emlékezeti és mozgási adatait vizsgálták, hogy kiderüljön, fogazatuk állapota vajon hatással van-e időskori memóriájukra és mozgási sebességükre.

Az eredmények szerint azok az időskorúak, akiknek már egyetlen saját foguk sem volt, mindkét teszt során kb. 10%-kal teljesítettek rosszabbul, mint azok a társaik, akik még rendelkeztek saját fogakkal.

(X) hirdetés

A fogveszteség és a memória közötti összefüggések tisztázásához számos faktort kellett figyelembe venni, így a szociodemográfiai jellemzőket, az egészségügyi panaszokat, az általános fizikai egészséget, a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokat valamint a résztvevők társadalmi-gazdasági helyzetét. A felsorolt összes lehetséges faktor vizsgálatát követően a fogatlan időskorúak továbbra is rosszabb teljesítményt mutattak a teszteken, mint az eredeti fogakkal még rendelkező társaik.

„A fogvesztést a mentális és fizikai hanyatlás egyik korai útjelzőjének tekinthetjük a 60-74 éves, idősebb korosztály körében” – mondja Dr. Geogrios Tsakos, a tanulmány vezető szerzője, a University College London munkatársa.

„Megállapítottuk, hogy a fogveszteség okozói illetve a mentális és fizikális hanyatlás szoros összefüggésben állhatnak a társadalmi-gazdasági helyzetünkkel, előtérbe helyezve az olyan társadalmi tényezők fontosságát, mint az iskolázottság vagy a vagyonosság – folytatja a szakértő, hozzátéve, hogy csak a felsorolt tényezők fejlesztésével érhetjük el, hogy javuljon a társadalom szegényebb rétegeiben élők általános és szájüregi egészsége.

(X) hirdetés

„Figyelmen kívül hagyva a fogvesztés és a fizikai hanyatlás közötti kapcsolatot, el kell ismernünk, hogy a túlzott mértékű fogvesztés a későbbiekben megnöveli a gyorsabb mentális és fizikai hanyatlás kockázatát. Rengeteg összetevő befolyásolhatja a leépülést, például az életstílus vagy a pszichoszociális tényezők, melyeken azonban változtathatunk.”

Item added to cart.
0 items - Ft