A fogorvosi ellenőrzések csökkentik a tüdőgyulladás kockázatát

A rutin fogászati ellenőrzéseken való részvétel segít csökkenteni a tüdőgyulladást okozó baktérium mennyiségét a szájüregben, ami segít megelőzni a betegség kialakulását – állítja egy friss amerikai tanulmány. A vizsgálathoz összesen 26 ezer résztvevő adatait vizsgálták, melyből kiderült, azoknál, akik nem vesznek részt fogászati ellenőrzéseken, jóval nagyobb eséllyel alakulhat ki tüdőgyulladás, mint azoknál, akik félévente felkeresik a fogorvosukat.

tudogyulladas

A tanulmányhoz egy 2013-as elemzés adatait használták fel, melyben az egészségügyi panaszokon túl igénybe vett ellátásokat, azok költségeit és a páciensek elégedettségét vizsgálták.

Kiderült, hogy 26 246 főből 441 fő (1,68%) bakteriális tüdőgyulladástól szenvedett. Azon betegek körében, aki soha nem jártak fogorvosi kontrollra, 86 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki tüdőgyulladás, szemben azokkal, akik rendszeresen felkeresték fogorvosukat.

(X) hirdetés

A kutatók szerint mindez újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a szájüreg egészségének milyen óriási jelentősége van egészségünkben, éppen emiatt szerintük a fogorvosi ellátást a preventív egészségügyi ellátások közé kellene sorolni.

„Jól dokumentálható kapcsolat van a szájüreg egészsége és a tüdőgyulladás között, a fogorvosi ellenőrzések pedig fontosak a jó szájüregi egészség megóvásához” – mondja Dr. Michelle Doll, a tanulmány vezető szerzője, a Virginia Egyetem professzora.

„Soha nem tudunk teljesen megszabadulni a tüdőgyulladást okozó baktériumoktól de a jó szájhigiénia mérsékeli ezen baktériumok mennyiségét.”

(X) hirdetés

A kutatási anyag eredményeit a fertőző betegségekkel foglalkozó IDWeek 2016 éves konferenciáján ismertették.

Item added to cart.
0 items - Ft