Tejtermék-fogyasztás foghúzást követően

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #12007 Reply
  Csabi
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr!

  Mindenhol olvasni – hallani arról, hogy foghúzást követően nem szabad tejterméket fogyasztani. Ennek okát többféleképpen is magyarázzák, van ahol kifejezetten a tejsav baktériumról olvastam, mint lehetséges problémaforrás.
  A savanyú káposzta, a kovászos uborka, számos szalámi- és érlelt sonkaféleség azonban szintén tejsavbaktériumokat tartalmaz, ezek segítségével készül, róluk mégsem hallottam még soha, hogy nem fogyaszthatók foghúzást követően.
  Tudna segíteni abban, hogy ezekkel az ételekkel mi a helyzet? Szabad őket fogyasztani a foghúzást követő napokban, vagy sem?

  Köszönettel,
  Csaba

  #12008 Reply
  Csabi
  Vendég

  Sőt, bizonyos kenyerek, kalácsok összetevői között is látni tejsavat, tejfehérjét, stb…

  #12012 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Csabi!

  A húsvéti ünnepekre való tekintettel kérjük szíves türelmét, orvos szakértőink legkésőbb a keddi napon választ adnak a kérdésére.

  Engedje meg, hogy addig is megválaszoljuk a kérdését a szerkesztőség nevében.
  Mivel egyre gyakrabban merül fel kérdésként a tejtermékek fogyasztása foghúzást követően, ezért megpróbáltunk utánajárni a dolognak és kerestünk hazai illetve külföldi szakmai állásfoglalásokat a téma kapcsán.

  Ahogyan Ön is észrevette, mind hazánkban, mind pedig külföldön vegyesen vélekednek a tejtermékek fogyasztása kapcsán, van olyan szakértő, aki a foghúzást követő 24 órában nem javasolja, mások egyenesen bátorítják a pácienseket a tejtermékek fogyasztására.

  Vélhetően azért nincsen a téma kapcsán egységes állásponton a fogorvosi szakma sem, mert nincsen egyértelmű szakmai kutatás, laboratóriumi kísérlet, ami cáfolná vagy alátámasztaná a tejtermékek fogyasztásának helyességét.

  Ezért történhet meg tehát, hogy egyesek pártolják a tejtermékek fogyasztását (ennek főként a könnyű állag, a rágás nélküli fogyaszthatóság az oka), mások azonban ellenzik, a laktobacilusokra való hivatkozással.

  Reméljük tudtunk segíteni a kérdés megválaszolásában!

  Kellemes ünnepeket és mielőbbi gyógyulást kívánunk!

  #12030 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Csaba!

  Az általad felsorolt ételek valóban nincsenek tiltólistán, mert szilárd ételek, így a tejjel ellentétben csak nagyon kis eséllyel kerülhetnek be tömény mennyiségben a sebbe. minden esetre néhány napig kíméld a húzás helyét, rágj a másik oldalon és kerüld a tejtartalmú folyadékok fogyasztását. A seb területének mosását fogkefével, már ne kerüld el, eltelt néhány nap, de csak kíméletesen mosd. Biztosan tudod, hogy a szájban lévő sebek nagyon gyorsan gyógyulnak, ez a húzás helyével sincs másként. gyógyulást kívánunk, Üdv, Vdent

  #48669 Reply
  Balogh irén
  Vendég

  Azt szeretném kérdezni, hogy foghúzás után meddig nem ajánlatos tejterméket fogyasztani?

  #48678 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Irén!
  Javasoljuk, hogy 4-5 napig kerülje a nyers tejtermék fogyasztást, de főtt ételekben nem szükséges kerülnie azokat.
  Minden jót kívánunk!

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Tejtermék-fogyasztás foghúzást követően
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft