Korona tömött fogakra

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #28546 Reply
  Ildi
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr!

  Több nagy töméssel rendelkező rágófogam van, van amelyiken nyaki tömés is, és a metszők is tömöttek, felépítettek. Itt-ott elszineződésekkel. (40 éves múltam)
  Egy fogorvosi vizsgalat alkalmaval azt a tanácsot kaptam, hogy sok (kb 10-12) ilyen fogamra egyszerre (külön alul es külön felül) kellene koronákat készíttetnem.
  A kérdésem az lenne, hogy ilyen nagyon tömött fogaknál, ahol kevés a foganyag, nem okoz problémát, érzékenységet, ha lecsiszolják a koronához? Tömött fogon nem okoz gondot a korona? Egy nyaki töméses fog pl jól megtartja a koronát?
  Tartósabbak lennének úgy a fogak koronával, vagy inkább rizikósabb a lecsiszolas miatt? Idáig úgy gondoltam, hogy mint eddig,hogy töméscsere lesz, ha kell, majd ha és amikor gyökérkezelésre szorulnak,vagy nem lehet ujra felépíteni, akkor kell csak rájuk egyesével korona.
  Jobb megelőzni, megvédeni inkább koronával mind egyszerre?
  Válaszát előre is köszönöm!

  #28554 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Ildikó
  A koronák megfelelő védelmet biztosítanak a fogak számára. Hogy milyen további előkészület szükséges a hosszútávú eredményes pótlás készítéséhez látatlanul nem tudjuk megmondani. Ilyen esetekben fogászati CT vizsgálat kiértékelését követően határozzuk meg a szükséges kezeléseket. Előfordul, hogy Gyökérkezelésre van szükség, technikai csonk készítésére, és a csonkok megerősítésére/ felépítésére.
  Amennyiben a fogakon nagy méretű tömések vannak, egy idő után azok cseréje biztonsággal már nem végezhetőek el, a foganyag nagymértékű vesztése nélkül. Ezen esetekben mérlegelni szükséges a fog megtartása érdekében, melynek eredménye többnyire a fog koronával történő ellátása
  Üdvözlettel

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Korona tömött fogakra
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft