kopott fogzománc

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #14851 Reply
  Pittelka Attila
  Vendég

  Szép napot!
  Egy kis segítséget szeretnék kérni.
  Pár hónapja olvastam, hallottam innen-onnan, hogy a szódabikarbónával lehet fogat fehéríteni és jobban tisztít, mint a fogkrémek.
  El is kezdtem használni, nem is volt vele gond a múlthét keddig. Sietnem kellett gyakorlatra a szomszéd városba, alig volt már időm fogat mosni, így siettem vele, sajnos nem vártam meg, míg feloldódik a szódabikarbóna és hirtelen azt vettem észre, mikor elkezdtem fogat mosni, hogy a két felső szemfogamba belehasított. Aznap fájt is elég rendesen, azóta viszont nem fáj. Sem a hidegre, sem a melegre nem érzékeny, és a fogmosásra sem. Viszont, ha a körmömmel megpiszkálom, érzem, hogy az ínyemhez közel elég érdes, pici mélyedés található ott és, ha eltalálom azon a bizonyos helyen, akkor belehasít. Gyanítom, hogy lekapta egy picit a fogzománcot. Rettentően idegesít, mindig is vigyáztam a fogaimra, cukros ételeket, italokat sosem fogyasztottam, kávét(cikória) is mézzel édesítek. Fogorvoshoz nem szeretnék menni, régebben 4 fogamat sajnos már tömni kellett, mikor még kis srác voltam, aztán csak rosszabb lett.
  Az lenne a kérdésem, hogy meg tudom-e valahogy előzni, hogy rosszabb legyen, vagy szuvasodás legyen belőle? Cukrot továbbra sem tervezem fogyasztani, viszont nem tudom mi a helyzet a mézzel. Úgy tudom attól nem lesz baj. Fogkefét lágyra cserélek és kalciumban gazdag fogkrémet vettem. Vitaminokat fogyasztok táplálékkiegészítők formájában, így sok kalciumot is.
  Aszkorbinsavas vizet rendszeresen fogyasztok, természetes c vitaminnal keverve, nem tudom, hogy nem-e okoznak kárt a fogaimban. Ahogy hallottam az aszkorbinsav nem erős sav, remélem így azt nem kellene elfelejtenem. 🙂
  Csontjaim, fogam próbálom ezután még jobban erősíteni.
  Gondoltam előbb itt próbálok segítséget kérni, nem tudom, hogy ezzel a fogorvos tud-e valamit kezdeni. Próbáltam interneten utána nézni, azt találtam csak, hogy vigyázzak nagyon, a kopással nem tudnak mit csinálni. Napi 2x mosok fogat, alaposan, heti 1-2 alkalommal használok fogselymet. Remélem meg lehet előzni, hogy tovább kopjon a fogam.
  Köszönöm előre is a segítséget! További szép napot! 🙂

  #14868 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Attila, láthatóan mindent megteszel, hogy ne legyen gond. A szokásaidon nem kell változtatnod ezek nagyon is rendben vannak. Azt gondolom egy kis fognyaki kopásod van, amely töméssel könnyen kezelhető. Nem kell félned, ma már akár kellemes élmény is lehet egy fogorvosi látogatás. Üdv, Vdent

  #14875 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves Attila!

  Engedd meg, hogy néhány gondolattal mi is kiegészítsük a témát.
  A méz és a gyümölcsök ugyanúgy tartalmaznak természetesen előforduló cukrokat, mint a kristálycukor, éppen ezért a fogaid szempontjából hasonlóképp károsak lehetnek. A fogszuvasodást egy Streptococcus mutans nevű baktériumfaj okozza, ami cukrokkal táplálkozik, ezért neki a kristálycukor épp úgy táplálék, mint a méz vagy a gyümölcsökből származó cukrok.
  Klinikai vizsgálatok szerint jó alternatívák lehetnek a cukor helyett az édesítőszerek illetve a xilit (más néven nyírfacukor), ami képes meggátolni a fogszuvasodást okozó baktériumok elszaporodását. Xilitet egyébként nagyon sok fogkrémbe és szájöblítőbe tesznek manapság, nem csak azért mert édesítőként kevésbé káros az egészségre (pl. a szacharinhoz képest), hanem mert a fogszuvasodás ellen is megoldást jelenthet.
  Amennyiben hajlamos vagy a fognyaki kopásra vagy a fogérzékenységre, mindenképp érdemes puha sörtéjű fogkefével fogat mosnod:
  https://merjmosolyogni.hu/termekcimke/soft-fogkefe
  illetve speciálisan a fogérzékenységre vagy zománcvédelemre kifejlesztett, speciális összetevőket tartalmazó szájápolási termékeket használni.
  Fogérzékenység kezelésére ajánlott termékek:
  https://merjmosolyogni.hu/termekcimke/termekek-fogerzekenysegre
  Zománcvédő termékek:
  https://merjmosolyogni.hu/termekcimke/zomancvedo-termekek
  Belsőlegesen D-vitaminnal, kalciummal és magnéziummal erősítheted a fogaid szerkezetét.
  Reméljük, sikerült segítenünk a helyzet megoldásában, a fognyaki kopás kezeléséhez pedig jó szívvel ajánljuk a VillányiDent szakértőit! 😉
  További kellemes hetet! 🙂

3 bejegyzés megtekintése - 1-3 / 3
Hozzászólás: kopott fogzománc
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft