Gyökérkezelés és híd

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #23856 Reply
  Bea
  Vendég

  Üdvözletem!

  A problémám 5 hete kezdődött a felső 2 metszőfog és a mellette lévő fogak csiszolásával.
  A csiszolás után kb. 2-3 órával otthon észrevettem, hogy a két metszőfogból vér szivárog (nem az ínyből, hanem a fogból), emellett nagyon fájt és rettentő érzékeny volt.
  Másnap a fogorvosnál ez a két fog gyökérkezelést kapott, majd levette a mintát.
  5 nap alatt készült el a híd (az idő alatt csupasz csiszolt fogaim voltak ideiglenes korona nélkül). A híd ideiglenes ragasztással került a helyére, hogy kiderüljön, biztosan jó-e.
  Pár nap múlva az egyik metszőfog nyomásra, harapásnál és csak úgy nyugalmi állapotban is fájt, feszült, lüktetett. A fájdalom nem volt elviselhetetlen, nem állandóan éreztem. Emellett talán a legrosszabb az orr környéki zsibbadás volt, ami aztán feljebb is elkezdődött (arc- és homloktájékon).
  Visszamentem a fogorvoshoz, készült röntgen (negatív volt), és a fájós fogat újra gyökérkezelte. Valamint felírt Dalacin-t 3×1-et 6 napig, amit beszedtem Flector-ral kiegészítve gyulladáscsökkentés céljából.
  Akkor a zsibbadás elmúlt, a fájdalom viszont maradt ezután is, és időnként kellemetlen ízű váladék ürül a híd alól. Újra visszamentem a fogorvoshoz, újabb röntgen készült (szintén negatív), leszedte a hidat, megkocogtatta a fájós fogat (kocogtatásra jobban fájt), majd újra ideiglenesen visszaragasztotta a hidat abban a reményben, hogy „talán megnyugszik a fog”.
  Azt mondta, hogy egy hét múlva újra menjek, és ha nincs javulás, akkor megpróbálkozik még azzal, hogy kiszedi a gyökértömést, és egy időre nyitva hagyja a fogat, vagy esetleg még egy adag antibiotikumot szedek. Mindenképpen megpróbálkozik még a fog megmentésével, és nyugtatgatott, hogy a gyökérkezelt fognak esetenként sok idő kell, amire tünetmentessé válik.
  Jelenleg újra előjött az orr-arc-homloktájéki zsibbadás is, ami nagyon idegesítő.

  Az lenne a kérdésem, hogy meddig érdemes javulást várni, illetve milyen eljárás létezik még, hogy rendben legyen a fogam? Valamint, hogy a zsibbadást vajon mi okozza?

  Előre is köszönöm:
  Bea

  #23868 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Bea,
  Javasoljuk fogászati CT készítését, melyen sokkal több információ található, mint egy röntgen felvételen.
  Az, hogy a fog még panaszos beleférhet, de jelen tünetek további kezeléseket indikálnak. Lehetőségként felmerülhet a gyökércsúcsi rezekció is.
  Kezelőorvosa úgy tűnik mindent megtesz a fogak megmentése érdekében. Folytassa a kezelést.
  Üdvözlettel:

  #23875 Reply
  Bea
  Vendég

  Köszönöm gyors válaszukat!

  A leírtak alapján, mérlegelve a kockázatot + újbóli sugarazást + a gyógyulási esélyeket valószínűleg inkább saját magam fogom választani a fog kihúzását, ha a fogorvosom által kapott kezelés ellenére nem javul. Úgyis korona van rajta, igazából nem látszik majd semmi, és legalább nem kell attól tartanom, hogy talán évekkel később is újraindul a probléma. Mennyire biztos, hogy a fog eltávolításával megoldódnának a problémák/tünetek?

  Köszönöm!

  #23898 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Beáta,
  A CT vizsgálati eredmény ad választ a kérdésére.
  Üdvözlettel:

  #27598 Reply
  Bea
  Vendég

  Üdvözletem!
  A fenti „kálváriámat” szeretném folytatni, mely egyre bonyolultabb lesz. Előre elnézést a levél hosszúságáért.

  2017. 04. hóban kezdődött a probléma, melyre válaszokat kaptam Önöktől. Júliusban tünetmentessé vált 2 hétre a fájós-gyökérkezelt fog, így a kezelőorvosom végleges ragasztással felhelyezte a 4 tagú porcelán hidat. De sajnos ezt követően újra jelentkezett a fájdalom, és most már sokkal intenzívebben hasogatott.

  Végül egy panoráma röntgen alapján a fogorvosom cisztákat vélt felfedezni, így elirányított a szájsebészetre, ekkor már augusztust írtunk. Ott megállapították, hogy nem ciszta „csak” gyökércsúcs gyulladás a metszőfognál, amit rezekálni kell. Rögtön átvette az ottani fogászat a fog(ak) kezelését, készült lokális röntgen, a porcelánkoronát levágták, ami nem kevés kidobott pénz számomra (mert nem tudták átfúrni az új gyökértömés készítéséhez). A korona levágása nagyon rossz élmény volt, érzéstelenítő nélkül. Recsegett, ropogott, iszonyú fájdalmas volt. Elkészült a két metszőfog gyökértömése, és mintát vettek, hogy ideiglenes koronát kaphassak 4 nap múlva. Ezen a napon megtörtént a műtét is, végül csak a fájós fogat rezekálták.

  A műtétet követően szépen gyógyult az így, a varratszedésen is minden rendben volt, bár már akkor megemlítettem az orvosnak, hogy elkezdett fájni a mellette lévő metszőfog is, ami eddig tünetmentes volt. Főleg forró folyadék hatására volt nagyon érzékeny, amire azt mondták, hogy lehetetlen, mert gyökérkezelt. Megvizsgálták, rendben találták.
  Ám az idő múlásával egyre rosszabb lett, időnként nagyon fájt, és kb. havonta visszajártam panaszommal fogászatra. Majdnem 3 hónap és 4 alkalom telt el, amire elküldtek CT-re, ahol kiderült, hogy a hosszában repedt a fog. Sajnos az a felvetésem, hogy a porcelán híd kíméletlen leszedése közben repedt el… hisz addig semmi problémám nem volt ezzel a foggal. Az érintett fogorvos viccesen közölte a hírt: „Ez a langyos ecetes fogó esete”. Január végére kaptam is időpontot, hogy a szájsebészeten majd kihúzzák.

  A CT alapján a fogorvos azt mondta, hogy a műtött fog sorsát még nem látni. Tényleg így van? 3,5 hónap még kevés ennek az eldöntéséhez? Alapvetően rendben van, néha érzem, hogy „dolgozik”. Mert, ha mégsem menthető, akkor érdemes lenne a két metszőfogat egyszerre kihúzni, hogy egyszerre gyógyuljon, és ne kelljen még egy ideigelenes korona árát is kidobnom az ablakon. Vagy ne várjak tovább a fájós repedt fog eltávolítását illetően?

  Így 10 hónap kínlódás után, már kissé kilátástalannal élem meg a helyzetet. Jól jön egy szubjektív rálátás…

  Köszönettel:
  Bea

  #27614 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Bea
  A kettétört fog eltávolítása szükséges. Ezt ne hallgassa, hiszen további kellemetlenségeket okozhat. A rezekálást fog gyógyulási ideje hosszú. Annak felépüléséig sok időnek kell eltelnie. Ha gondolja örömmel állunk rendelkezésére.
  Üdvözlettel

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Gyökérkezelés és híd
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft