Gyökércsúcs rezekció

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #24393 Reply
  Andrea
  Vendég

  Kedves Doktor Úr/Doktornő!
  Kb.két héttel ezelőtt fejeződött be egy gyökérkezelésem ami nem volt teljesen sikeres.A felső 6-os fognak két gyökerét sikerült kikezelni,a meziális gyökér utolsó része nagyon szűk és görbe,igy azt nem sikerült a végéig kikezelni úgy mondta a szájsebész szakorvos,hogy abban a gyökérben nem teljes a gyökértömés,ezért a három gyökér közül ezt az egyet rezekálni kell,de nem végezné azonnal.Most ideiglenes tömés van rajta,kérte a szájsebész,hogy kérjem a fedőtömést rá, és a fedőtöméssel egy hónap múlva menjek el hozzá ellenőrzésre.Fájdalom,gond esetén pedig azonnal jelentkezzek.Ha minden rendbe lesz akkor ősszel elvégzi a műtétet.Kérte ne aggódjak ha tünetmentes lesz a fog nem lesz gond hogy várunk vele.Most nem szivesen bolygatná azt a területet mert az esetemben mélyebb az arcüreg és könnyen kaphatok sinus gyulladást.Az endodontus szakorvos is aki a gyökérkezelést végezte mondta,hogy sinus felé nyitott.Ha elmúlik pár hónap akkor is fenáll a veszélye,hogy sérülhet az arcüreg? Mi miatt javasolt a halassztás ez jelent valamit a kezelés szempontjából?
  Válaszát előre is köszönöm!

  #24395 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Andrea,
  Felső 6-os fog esetében a synus érintettségét kizárni sosem lehet. Jelen esetben egyértelműen diagnosztizálható, így készülnie kell kezelőorvosának az arcüreg zárására, mely rutinfeladat egy szájsebész szakorvos számára.
  A végleges tömés (gyökértömés, és fedőtömés) a beavatkozás egyik feltétele. Amennyiben nem okoz panaszt, valóban lehet vele várni, nyilván, ahogy kezelőorvosa is mondta, panasz esetén a beavatkozás azonnal megtörténik.
  A beavatkozás időzítéséről kezelőorvosa dönt, a jelenlegi állapotot figyelembe véve. Miután mi nem látjuk ezt, így konkrétumot erről Ő tudna Önnek mondani.
  Üdvözlettel:

  #24396 Reply
  Andrea
  Vendég

  Köszönöm szépen!
  Fedőtömésre azt ajánlotta a fogorvosom,hogy ideiglenesen lehet jó lenne az amalgám,utána mehetne rá korona,ha rezekció után minden rendben lesz, kompozit tömés nem mehet bele mert nem tartaná.Irtózok kicsit a gondolattól,hogy amalgámot rakjanak bele inyig.Más tömőanyag létezik-e amivel pótolható a hiány és birni fogja a rezekció után is?

  #24398 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Andrea,
  Többnyire a kompozitok is megfelelnek.
  A fedőtömés elkészítésére is van több lehetőség, melyet alapvetően a fog állapota határoz meg. Ma már vannak olyan kompozitok, melyeket kifejezetten rágó fogak rekonstrukciójához fejlesztettek ki. Fogorvosa az amalgamot ideiglenes megoldásként ajánlotta.
  Javasoljuk ossza meg vele aggályait, és keressenek egy mindkettejük számára megfelelő megoldást.
  Üdvözlettel

  #24406 Reply
  Andrea
  Vendég

  Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!
  Ha most meglesz a fedőtömés és a műtétet ősszel végeznék gyökértömés csere esetén a fedőtömést is megkell bontani? A rezekció után kb. mennyi idővel később cserélhető az ideiglenes megoldású fedőtömés?

  #24408 Reply
  Fresh24 Dental
  Moderátor

  Kedves Andrea,
  A rezekálás feltétele a végleges gyökértömés, melyet a beavatkozást követően már nem kell cserélni. Ugyanakkor, ha a beavatkozása ősszel várható, mindenképpen kontroll röntgen, vagy CT felvétel készítése javallott, melyen ha bármilyen elváltozás tapasztalható, akkor a gyökértömést újra el kell készíteni, melyhez a fedőtömést is el kell távolítani.
  A végleges fedőtömés, akár azonnal is elvégezhető.
  Üdvözlettel:

6 bejegyzés megtekintése - 1-6 / 6
Hozzászólás: Gyökércsúcs rezekció
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft