Gyökér rezekció koronával

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #18627 Reply
  KPT
  Vendég

  Tisztel Doktor úr/ Doktronő

  Körülbelül éve van egy fém koronám, fém csappal, ami fölött begyulladt az íny. Nincs vele azonban semmi panaszom, tudok enni, annyi hogy ha megnyomom az gyulladt területet, az érzékeny, de nem fáj igazán.
  A korona azonban valamiért hosszabb lett, már nem jó a színe, kiöregedett,le szeretném cserélni.
  Az egyik orvos gyökércsúcs rezekciót javasolt, ami után leszedné a koronát és másikat tenne fel. Mennyi garancia van arra, h ha csappal együtt csinálják meg a rezekciót, nem gyullad be a fogam?
  Egy másik orvos azt mondta, ha nincs komoly panaszom vele, akkor ő lecserélné a koronát anélkül, hogy műtétet javasolna. Azonban tartok tőle, hogy egy sima koronacserétől még jobban begyulladna a fog fölötti rész.
  A legjobb megoldás egy olyan szájsebész lenne, aki kitudná szedni a csapot, ám erre minimum 300 ezret kellene szánnom, ami viszont túl drága.
  Melyik lenne a legjobb megoldás és a legkevésbé kockázatos?
  Üdv.

  #18639 Reply
  Merj mosolyogni!
  Adminisztrátor

  Kedves KPT!

  A csapos megerősítés hátránya, hogy ha az alatta található gyökértömés valamiért mégsem válik be, begyulladhat. Két út van ennek a javítására: amennyiben a csap eltávolítható, leszedik a koronát, kiszedik a csapot, gyökérkezelést végeznek, majd gyökértömést helyeznek be. Ezt követően új csap új korona.
  Amennyiben a csap nem távolítható el, és a gyulladás bizonyított a gyökércsúcson: rezekció javasolt úgynevezett retrográd gyökértöméssel. Utóbbi esetben a korona ettől függetlenül cserélhető.
  A korona körüli ínygyulladást más okozhatja: vagy a korona széle irritálja az ínyt és segíti a lepedéklerakódást, ami gyulladást hoz létre, vagy a korona alatt közvetlenül a fognyaki foganyag szuvasodása indult be és ez okozza a baktériumok felszaporodását a környéken és a gyulladást az ínyben.

  üdvözlettel
  Sanoral Fogászati&Szájsebészeti Klinika

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Gyökér rezekció koronával
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft