Fogfájás

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #22044 Reply
  Mária
  Vendég

  Tisztelt Doktor Úr, Doktornő!
  Bal oldalon fönt fája fogam. Egyébként teljesen rendben vannak a fogaim, rendszeresen jártam fogorvoshoz mindig, a problémák kezelve lettek . Kb.14 hónappal ezelőtt ahogy fogselyemmel tisztítottam a két fogam között ( 5 – 6 között ) beszorult és nem tudtam kihúzni a fogselymet, csak nagy erőfeszítéssel és a mikor végre kijött, olyan volt, mintha megpattant volna valami … A 6. foggal már korábban is volt gondom, volt,hogy érzékeny volt, gyakran begyulladt az íny fölötte , ezért kb. 4.5 évvel ezelőtt a benne lévő tömést kicserélték kerámia tömésre. Mondhatom, hogy a legszuperebb tömés volt,ami eddig volt nekem valaha is. 3 évig semmi panaszom nem volt a fogamra, ugyanúgy tudtam rágni, mintha a saját eredeti fogam lenne. Az ominózus fogselymes eset után elkezdett érzékeny lenni a fogam. Aztán ez az érzékenység néha átterjed a 4-5-ös fogra is ,az íny néha begyullad fölöttük, nem tudok azon az oldalon rágni egyáltalán és igazából nem tudom megmondani, hogy melyik fogam fáj, de leginkább az 5-6-os és közötte. Több fogorvosnál is voltam( szám szerint 6 ) mióta a fogselymes eset történt, senki nem tud semmi okosat mondani, nem tudják, hogy mi lehet az érzékenység, fájdalom mögött. A rendelőben hidegre, kopogtatásra mindegyik érzékeny ( alapvetően érzékenyek a fogaim ) Készült röntgen felvétel, a fogorvos szerint nem látszik rajta semmi gyanús eltérés,ami magyarázná a tüneteket. Megkérdeztem, hogy esetleg lehet-e szuvasodás a kerámia tömés alatt – mert egy másik fogamnál egyszer ez előfordult, hogy az amalgám tömés alászuvasodott – azt mondta a fogorvos, hogy az a kerámia tömés esetén kizárt és a röntgen felvételen sem látszik ennek jele és a kerámia tömést egyébként sem lehet szétfúrni, mert nagyon kemény.
  Elhangzott javaslatok és kezelések:
  – húzassam ki – nem szeretném, mert nem hiszem,hogy ez a megoldás
  – gyökérkezelés – nem szeretném és nem hinném, hogy ez lenne a megoldás, mivel az okot szeretném , ha megtalálnák – ez nekem úgy hangzik, mintha valakinek fáj a feje, akkor vágjuk le és akkor nem fog fájni – jelen esetben szedjük ki az idegeket és akkor nem fogja érezni…. és egyébként is, ha nem lehet a kerámia tömést kifúrni,akkor hogyan ?
  – menjek vissza ahhoz a fogorvoshoz,aki csinálta a tömést – egy hallgató volt az egyetemen a klinikai gyakorlata alatt – már rég nincs ott és a nevét sem tudom
  – használjak sensitiv fogkrém et– használok, semmi javulás
  – 5-6 fog között kicsit „megreszelte”, hogy ne szoruljon a selyem és könnyebb legyen tisztítani – könnyebb tisztítani, de nem oldódott meg az alap probléma
  – fognyakat lezárta, hogy ne legyen érzékeny –valóban fogmosáskor kevésbé érzékeny , mint előtte volt
  Most ott tartok, hogy ha kint vagyok a szabad levegőn, nem tudok megszólalni, mert már a hideg levegőtől is belenyilall. Nem tudok rágni azon az oldalon hónapok óta, csak a jobb oldalon. Ez most már oda vezetett, hogy a jobb oldalon kezd fájni a fogam és az állkapcsom, amiatt,hogy csak a jobb oldalt tudom használni rágásra és ez ma reggelre már odáig fajult, hogy a száj nyitása – zárása is fájdalmat okoz és a jobb oldali alsó fogsoromban olyan érzés van, mintha iszonyatos erővel nyomnák előre – hátra a fogaimat.
  Nem tudom mi tévő legyek?
  Egyrészt anyagilag is megterhelő, hogy fogorvosokhoz járkálok eredmény nélkül, másrészt pedig mégsem ehetek életem végéig tejbegrízt, hogy ne kelljen rágnom…

  Köszönettel és tisztelettel: N.Mária

  #22058 Reply
  Sanoral Klinika
  Felhasználó

  Kedves Mária!

  A fogorvoslás nem olyan szövevényes tudomány: foghúzás van, gyökérkezelés, fogkőleszedés. Ha érzékeny a foga, ki lehet cserélni a tömést, vastagabb alapot tenni alá, megváltoztatni a kontaktpontot.Van olyan eset, hogy a tömés olyan helyen találkozik a fog felszínével, ahol mindig is zavarni fogja egy kicsit az ínyt. Ha a többedik fogorvos sem talált semmit, akkor nincs semmi.Az is lehet, hogy mély a tömés, és még nem egyértelmű, hogy elhal-e a fog, vagy begyullad. A tömés cserélgetésével ki lehet esetleg kísérletezni a kellemetlenség forrását. Ki lehet szedni azt a tömést, csak nagyon nehéz.
  Gyors megoldást valóban a húzás ad, az megszüntet fog- és ínyfájdalmat egyszerre, de az implantátummal sem lenne másképp.
  Legyen türelemmel, ha gondolja, cseréltesse ki a tömést.

  Üdvözlettel Sanoral Klinika

2 bejegyzés megtekintése - 1-2 / 2
Hozzászólás: Fogfájás
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft