átfogó: tömés, fájás, íny, kálvária

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
 • Szerző
  Bejegyzés
 • #17693 Reply
  Réka
  Vendég

  Kedves VDent!

  Mielőtt újabb problémával fordultam Önhöz, elolvastam néhány ezelőtti kérdést. Megtudtam többek között azt is, hogy az elektromos fogkefe nem árthat a tömött fognak. (Ezt is köszönöm, ugyanis már képes voltam magamat okolni, amiért kijött a tömésem).

  Kálváriám pedig a következő lenne: egy nap nyilaló fájdalmat éreztem az egyik fogamnál . Megnézettem a doktornővel, akihez járok, azt mondta, hogy ő mindent rendben talál. Rá pár napra letört az a fogam. Betömte. Aztán közben letört még egy fogam (egy másik, valójában lényegtelen is lehetne, de hátha az én fogaim extra gyengék). Szóval a történet kimenetele az lett, hogy az első tömött fogamból kijött a tömés és vele jött a fogam egy része is. Rendesen beparáztam, mert elég nagy tömés volt benne, féltem, hogy csapot kell belerakni vagy hasonló. Kiderült, hogy elég visszatömni, de ne rágózzak, mert a nagy tömések ezt nem bírják (nem is tettem). Ez volt tegnap. Ma a reggelimet (egyszerű zsemle) nem tudtam elfogyasztani, mert fájt a fogam (a másik oldalon, az utólag letört, bár lehet, hogy ott inkább az ínyem fáj, szóval többek között ez is kérdés lenne, hogy azzal mit lehet kezdeni az ínykímélő fogkrémen kívül, az elektormos fogkefe nem árt neki?). Az ebédnél ugyanez, így hát próbáltam a frissen tömött fogammal enni (a fogorvosom azt mondta, nyugodtan egyek vele), de csodák csodájára az is érzékeny, ami hagyján, de úgy érzem, hogy megint ki fog esni a tömés, mert olyan jeleket produkál, amit ezelőtt (elmozdulhatott vagy valami, mert magasnak érzem és vágja is a nyelvem).

  A kérdésem a következő: panorámaröntgennel megállapítható lenne, hogy esetleg gyökérkezelni kell-e őket, vagy hogy egyáltalán mi lehet a probléma? Továbbá a nagyobb tömések miatt valóban nem lehet rágózni?! (volt már nagy tömésem, sose jött ki, persze kérdés, kinek mi a nagy, hahaha).

  És még egy kérdés: ha gyökérkezelni kell, azt milyen áron érdemes? Nem vagyok olyan anyagi helyzetben hogy foganként megfizessek érte 30 ezret hirtelen, de azt se szeretném, hogy továbbra is elhúzódjon a gyógyulás (ez több mint egy hónapja tart). Figyelgettem árakat, külön számolják a gyökérkezelést és gyökértömést, tehát valójában akkor mindenképp kell fizetni mint a kettőt? (feltételezem nem gyökérkezelik és hagyják nyitva a fogat, vagy hogy is van ez?)

  És mivel az is kiderült, hogy nem vagyok valami szerencsés fogak terén, tudnának valami fogerősítőt ajánlani, amit úgy ajánlanak, hogy szívükre teszik a kezüket és azt mondják, ez nem csak pénzkidobás, ez hat és lényeges változást hozhat?

  Elég hosszú levél, de biztos lenne még millió meg egy kérdésem, de egyelőre talán ennyi elég és előre is köszönöm szépen a válaszát!

  Üdvözlettel: Az Elkeseredett

  #17699 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Kedves Réka, élvezettel olvastam a kellemes stílusú levelét. Nem kell elkeserednie, egy emberöltő alatt mindenképpen előfordulnak fogproblémák amelyekkel sajnos foglalkozni kell.
  Próbálom sorba venni: Olyan hihetetlenül jó tömések készülnek bizonyos helyeken amelyek annak nagyságától függetlenül sikeresen ellenállnak a rágó és az elektromos fogkefe kihívásainak. Szóval baj van a munkával ha a rágóval kiveheti az ember a tömést. 🙂
  Sajnos előfordulhat, hogy a kezelt fog még hetekig érzékeny maradhat, főleg ha olyan mély üreget kellett előkészíteni a töméshez amely megközelítette a pulpát (fogbelet).
  Ha a tömés kiesik, egyszerűen vissza kell menni és újra tömetni. A gyökérkezelés kicsit még odébb van Önnél, azt az elhúzódó komoly fájdalom és gyulladás indokolja leginkább.
  Igen a rtg-el átnézhetők az íny alatti szövetek, van e gyulladás vagy góc a környéken, indokolt e más kezelés a tömésen kívül, de ez nem feltétlenül gykezelés.
  A Gyökér kezelés teljes ára valóban huszonharmincra jön ki körülbelül a magánpraxisban. Érdemes megfontolni a körzeti orvosi rendelőt ahol a fogmegtartó kezelések pl. ez is támogatást élveznek. A kezelés menetét már szépen összefoglaltuk és leírtuk, amelyet itt olvashat:

  http://www.villanyident.hu/gyokerkezeles/

  Szóval mindenképpen szükség van végleges fedőtömésre is a kezelést követően.

  Általános csonterősítő készítményeket tudunk javasolni, magas kalcium, foszfor tartalommal. Bemásolok ide egy felsorolást, amely hasznos lehet:

  Íme, néhány ötlete arra vonatkozóan, hogyan emelhető a napi kalciumfogyasztás.

  2,5 dl hideg tej
  Gyümölcsös, lekváros palacsinta, 2 dl joghurt
  Gyümölcsjoghurtok
  2 szelet sajt
  2 dl joghurt
  2 dl jogen frűz (fagyott gyümölcsjoghurt)
  Pirított kenyér sajtszeletekkel
  Tejjel, sajttal készült krumplipüré, vagy sült krumpli
  Gyümölcssodó
  Tészta parmezánsajttal
  Zabpehely, 2,5 dl tej, gyümölcs
  2 dl natúr joghurt, mint saláta dresszing + fokhagyma
  Mindegyik kb. 300 mg kalciumot tartalmaz.

  Egyéb táplálék kiegészítők
  Thooth Mouse és Schüssler sók
  A GC Tooth Mousse hatékonyan alkalmazható kezdődő szuvasodás, érzékeny fognyakak, fokozott caries rizikó, úgymint terhesség, abrázió és erózió
  fennállása esetén, valamint fogszabályozó kezelések során is. Az elvesztett ásványi anyagokat pótolja, valamint fokozza a nyál védőhatását. Helyreállítja a szájüreg ásványi anyag egyensúlyát, extra védelmet biztosít a fogaknak, segítségével a plakkban lévő savképző baktériumok által termelt illetve más belső vagy külső forrásból származó savak közömbösíthetők.

  A Schüssler sók egyedi ásványi sók pl. kalcium pótlásra alkalmas homeopátiás készítmények, melyeket vény nélkül beszerezhetsz patikában, bioboltban egyaránt.

  Sok sikert és csak semmi elkeseredés, fel a fejjel. 🙂 Vdent

  #17704 Reply
  Réka
  Vendég

  Köszönöm szépen a segítséget, most már kissé megnyugodtam. 🙂

  Ugyan a tömésem másnapra valóban kiesett, de elhatároztam, hogy fogorvost váltok. Hátha.

  A kalciumban és foszforban gazdag ételek felsorolását is köszönöm, bár meglep, hogy csak ennyin múlik, hiszen rengeteg tejterméket fogyasztok, szóval talán mégsem ez lesz nálam a probléma forrása.

  Még egyszer köszönöm szépen a terjedelmes választ, és nagyon szép hétvégét kívánok 🙂

  Üdv.: A Reménykedő

  #17705 Reply
  Villányi Dent
  Felhasználó

  Nagyon szívesen. 🙂 Sok sikert.

4 bejegyzés megtekintése - 1-4 / 4
Hozzászólás: átfogó: tömés, fájás, íny, kálvária
Saját információk:
Item added to cart.
0 items - Ft