A fogkrémek káros összetevőiről

Terméktesztjeink során számos alkalommal említettük azokat a kémiai összetevőket, melyek közismerten káros hatással vannak bőrünk, nyálkahártyánk, szervezetünk egészségére. Megannyi iránymutatást és véleményt olvashatunk a témával kapcsolatban, épp ezért úgy döntöttünk, dr. Rózsa Sándor vegyészmérnök munkája alapján tisztázzuk a helyzetet és számba vesszük azokat a vegyi anyagokat, melyekkel a leggyakrabban találkozhatunk a fogkrémekben, szájápolási termékekben.

fogkrem karos osszetevoi

A teljesség igénye nélkül összeállított listában a dr. Rózsa Sándor vegyészmérnök által használt jelöléseket és leírásokat használjuk, eszerint négy csoportba rendezzük a vegyületeket:
– ajánlott
– még ajánlott
– kevésbé ajánlott
– nem ajánlott

AJÁNLOTT FOGKRÉM ÖSSZETEVŐK LISTÁJA:

Kovasav /Hydrated Silica, Kieselgur/
Porok szóró- és nedvszívó képességét növeli, szintetikus anyag. Enyhe dörzsszemcse, általában emiatt kerül a fogkrémekbe.

(X) hirdetés

Szorbit, cukoralkohol /Sorbit, Sorbitol/
Nedvességmegkötő szintetikus anyag. Édesítőként használt, cukorbetegek cukorpótlója.

Titán-dioxid /Titanium Dioxid, C. I.77891, E171/
Fehér festék. Ásványi anyag, nehézfém maradványok lehetségesek.

Mentol /Menthol/
Hűt, fertőtlenít, vérkeringés serkentő, mentaolaj összetevője.

(X) hirdetés

Xantángumi /Xanthan Gum, Xanthomonas/
Kötőanyag, mikrobiális eredetű.[hr]

MÉG AJÁNLOTT FOGKRÉM ÖSSZETEVŐK LISTÁJA:

Amin-fluorid /Olaflur/
Az Elmex® által szabadalmaztatott és levédett összetevő, fogszuvasodás gátló hatású.

Glicerin /Glycerin/
Nedvszívó, kisebb koncentrációban nedvesen tartó alkotórész. Zsírok és olajok alkoholkomponense, nagyobb koncentrációban (30%) a bőrből vizet von ki, ezáltal kiszárítja. Bőrizgató, csecsemő bőrápolókban nem ajánlott.

Klórhexidin /Chlorhexidine Digluconate/
tartósító anyag. Szintetikus, megengedett koncentrációja: 0,3%. A szájflórát károsíthatja.

Nátrium-fluorid /Sodium Fluoride/
A leggyakrabban használt fluoridtípus, fogszuvasodás gátló hatása miatt kerül a termékekbe. Szintetikus anyag, megengedett koncentrációja: 0,15%. Fölirat előírva (azaz fel kell tüntetni, hogy mennyi található belőle a termékben), hatástalan.

Propilén-glikol /Propylene Glycol/
Oldódás könnyítő, krémekben és bőrápolókban nedvesen tartó anyag. Szintetikus, ritkán allergén.[hr]

NEM AJÁNLOTT FOGKRÉM ÖSSZETEVŐK LISTÁJA:

Formaldehid /Formaldehyde/
Tartósító, fertőtlenítő hatású, szintetikus anyag. Allergén, mutagén, megengedett koncentrációja szájápolókban: 0,1%. Állatkísérletekben bőr- és nyálkahártya izgató, rákkeltés gyanúja, a bőr öregedését gyorsítja. Mint tartósító nem engedélyezett, ezért általában nedvesítő- vagy lágyító anyagként szerepel.

Nátrium-lauril-szulfát /Sodium Lauryl Sulfate, SLS/
A fogkrémek habzó anyaga, egyéb háztartási szerekbe, samponokba is gyakran vegyítenek belőle. Szintetikus tenzid, sejtméreg, lenyelve egészségkárosító, akadályozza a sebgyógyulást, a fogínyt károsíthatja, a fogszuvasodást elősegíti. Megjegyzés: nem keverendő össze a nátrium-lauril-éter-szulfáttal /Sodium Laureth Sulfate, NLES/.

Ón-fluorid /Stannous Fluoride/
Fogszuvasodás ellen használt szintetikus anyag. Elszínezi a fogzománcot, a megengedett koncentráció 0,15%, fölirat előírva. Hatása vitatott, mert csak rövid ideig van a fogakon.

Paraffin Oil/Wax
Zsírkomponens, kőolajból előállított szintetikus anyag. Zsír, megmarad a bőr felszínén, nem szívódik föl, akadályozza a bőr légzését.

Silica
Segédanyagként használt ásványi anyag, tüdőrákot okozhat.

Szacharin /Saccharin/
Műcukor, ízesítő. Szintetikus anyag, élelmiszeradalék.

Triklozán /Triclosan/
Tartósító anyag, dezodorokba fertőtlenítő hatása miatt kerül. Szintetikus anyag, megengedett koncentrációja 0,3%, előállítása környezetszennyező, rákkeltő dioxint és furánt tartalmazhat. Tartósítóként nem engedélyezett, ezért többnyire nedvesítő vagy lágyító anyagként szerepel.

Dr. Rózsa Sándor vegyészmérnök az 1980-as években a kölni Albetus Magnus Egyetem tanársegédje, a német környezetvédő mozgalom aktivistája, a Chemie in Lebensmitteln társszerzője, amely a környezetkemikáliák bemosódását tárja föl az élelmiszerekben. A kozmetikumok összetevőinek teljes osztályozását Testápoló kislexikon c. munkájában olvashatjuk.

Item added to cart.
0 items - Ft