A fogászati implantátumok tartóssága – Végleges megoldás fogpótlásra?

Ha valaki műgyökér beültetés, más néven fogászati implantáció mellett dönt, az első kérdések között merül fel, hogy a beültetett implantátum vajon mennyire lesz tartós, mennyi ideig marad majd a helyén? Egyáltalán van-e szükség a cserére, vagy ha már egyszer bekerült, azzal soha többé nem lesz semmi dolgunk?

fogaszati implantatum tartossaga

BENNMARADÁSI ESÉLYEK RÖVID TÁVON

Ahhoz, hogy egy fogászati implantátum hosszú időre a helyén maradhasson, már a beavatkozást megelőzően meg kell felelnünk bizonyos előfeltételeknek.

(X) hirdetés

A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a gyulladásban lévő fogíny, a szájhigiénia hiánya, a nem megfelelő mennyiségű csontállomány mind ronthatják a fogászati implantátum csontosodási esélyeit.

Arról, hogy esetünkben lehetőség van-e az implantálásra, minden esetben a szakorvos dönt, melyhez szükség lehet röntgen vagy CT felvétel készítésére is.

 

MI TÖRTÉNIK, HA A BEHELYEZÉS UTÁN EGYBŐL KILÖKŐDIK AZ IMPLANTÁTUM?

(X) hirdetés

Bár a megfelelően előkészített implantációk kis százalékánál fordul elő ilyesmi, ha valamilyen oknál fogva szervezetünk mégsem reagálna jól az implantátumra, akkor az érintett területen gyulladás jelentkezhet és a műgyökér eltávolítására lehet szükség.

Miután az érintett csontállomány meggyógyult, ismét szóba jöhet az implantálás lehetősége.

 

HA MEGFELELŐEN CSONTOSODOTT AZ IMPLANTÁTUM, AKKOR ÖRÖKRE OTT MARAD?

A hatvanas években elsőként beültetett implantátum 41 éven keresztül a svéd páciens szájában maradt, egészen halála napjáig.

Az természetesen nagyszerű előjel, ha esetünkben nem volt probléma az implantátum csontosodásával és azonnal vagy némi pihentetést követően a fogpótlást is felhelyezték a műgyökérre.

Innentől részben megnyugodhatunk, hiszen a korona, híd vagy teljes fogsor sziklaszilárdan a helyén fog maradni, akár egy életen keresztül. Ehhez azonban lelkiismeretes szájápolásra van szükség.

Az implantátumra épített fogpótlás bizonyos szempontból ugyanúgy viselkedik a szájüregben, mint az eredeti fogaink, épp ezért a napi kétszeri fogmosásra és a napi egyszeri fogköz-tisztításra ugyanúgy (vagy talán még intenzívebben) szükség van.

Ha hagyjuk, hogy a szájüregben keletkező bakteriális filmréteg (ún. plakk) elszaporodjon, akkor szabad utat engedünk a fogkőképződésnek és a fogínygyulladásnak, ami az implantátumok két legnagyobb ellensége.

Amennyiben ínyünk begyullad, a gyulladás hamar átterjedhet az implantátumot szorosan körülölelő csontállományra, ami akár a műgyökér eltávolítását is szükségessé teheti.

 

HOGYAN VIGYÁZZUNK A BEÜLTETETT IMPLANTÁTUMRA?

Dohányzás elhagyása: Erős dohányosoknak egyáltalán nem javasolt az implantátum behelyezése, ha esetünkben mégis megtörtént a műgyökér beültetése, mindenképp gondolkozzunk el káros szenvedélyünk felhagyásáról, ezzel ugyanis évtizedekkel meghosszabbíthatjuk az implantátum élettartamát.

Tanuljuk meg tisztán tartani fogközeinket interdentális fogkefe segítségével! /kép: naturalaussiefamilies.co.au/
Tanuljuk meg tisztán tartani fogközeinket interdentális fogkefe segítségével! /kép: naturalaussiefamilies.co.au/

Alapos fogmosás: Meg kell tanulnunk alaposan megtisztítani fogainkat és fogpótlásunkat, hiszen ápoltság hiányában nem csak az ínygyulladást vagy a fogszuvasodás kialakulását kockáztatjuk, mint az eredeti fogainknál, hanem ebben az esetben az implantátum kilökődését is, ami a kellemetlen panaszokon túl fájó tízezrekbe kerülhet. A műgyökér beültetése után sajátítsunk el speciális szájápolási technikákat!

Napi fogköztisztítás: Természetes fogainkhoz hasonlóan az implantátumok fogközi felületén ugyanúgy felgyűlnek a baktériumok, melyeket egy sima fogmosással soha nem fogunk megfelelően eltávolítani. Léteznek speciális, kifejezetten implantátumokhoz és fogpótlásokhoz kifejlesztett fogköztisztító eszközök, melyekkel garantálhatjuk a műgyökér hosszú élettartamát.

Féléves ellenőrzések: Otthoni körülmények között már csak akkor vehetjük észre, hogy valami probléma van a beültetett műgyökérrel, ha látványos tüneteket produkálunk: pl. gyulladás, fájdalom az érintett területen. Fogszakorvosunk ezzel szemben a lehetséges probléma korai jeleit is észlelheti, ezzel megóvva minket a kellemetlen következményektől.

Item added to cart.
0 items - Ft