A fogágybetegség kezelése csökkenti a magas vérnyomást

A parodontózis vagy más néven fogágybetegség olyan krónikus megbetegedés, mely során a gyulladásba került íny és csontállomány pusztulásnak indul. Sajnos az ínybetegségek nem csak a szájüregben okozhatnak panaszokat: más betegségeket, többek között agyvérzést, koraszülést, terhességi mérgezést, daganatos betegségeket illetve szív- és érrendszeri panaszokat is indukálhatnak a fogíny betegségei.

Kínai kutatók a 2017-es Amerikai Szívgyógyászati Konferencián számoltak be legújabb kutatási eredményükről, mely szerint a fogágybetegség kezelése jelentősen csökkentette a vérnyomási értékeket a hipertóniára (magas vérnyomásra) hajlamos páciensek körében.

A kínai Kanton városában alapított Szun Jat-szen Egyetem kutatói összesen 107, tizennyolc év feletti kínai nőt és férfit vizsgáltak, akik mind pre-hipertenziótól szenvedtek. (Prehipertenzió: magas vérnyomást megelőző állapot – a mért vérnyomási értékek a normál tartomány felső határánál helyezkednek el.) Az alanyok mindegyikénél közepes illetőleg súlyos fogágybetegséget diagnosztizáltak.

(X) hirdetés

Véletlenszerű elrendezést alkalmazva két csoportra osztották az önkénteseket: a résztvevők egyik fele a fogágybetegség hagyományos kezelésében részesült, míg a másik fele intenzív terápiát kapott.

A sztenderd kezelés során a vizsgálati alanyokat szájhigiéniai instrukciókkal látták el valamint fogkő-eltávolításon és íny alatti plakk-eltávolításon estek át. Az intenzív terápiás csoport alanyai a sztenderd kezelés elemei mellett helyi érzéstelenítéssel végzett gyökérsimításban, antibiotikumos kezelésben és ha szükséges volt, fogeltávolításban is részesültek.

Egy hónappal a kezelések után az intenzív terápiás csoport alanyai körében három ponttal alacsonyabb szisztolés értéket mértek, jelentéktelen diasztolés-érték változás mellett. Ugyanennél a csoportnál három hónappal a kezelést követően a szisztolés vérnyomási érték már közel 8 ponttal volt alacsonyabb, a diasztolés-érték pedig 4 ponttal mérséklődött. Félévvel a terápiát követően a szisztolés vérnyomási érték közel 13 ponttal csökkent, a diasztolés érték pedig 10 pontos mérséklődést mutatott.

(X) hirdetés

„Jelen tanulmány az első, ami alátámasztja, hogy az intenzív parodontális intervenció önmagában is képes csökkenteni a vérnyomást, enyhíteni a gyulladást és javítani az endoteliális funkciót” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Dr. Jun Tao.

Item added to cart.
0 items - Ft