Fluoridos ecsetelés vagy barázdazárás?

2016-02-15T15:05:56+00:00 2016. február 15.|Megelőzés, Megelőző fogászati kezelések|

Habár mind a fluoridos ecsetelés mind pedig a barázdazárás hatékony fogszuvasodás-megelőző tulajdonságokkal bír, klinikai tanulmányokkal idáig csak ritkán támasztották alá a két módszer relatív hatékonyságát. A kérdés tisztázását a finnországi Cochrane Oral Health Group munkatársai vállalták magukra.

fluoridos-ecseteles-barazdazaras

A fluoridos ecsetelés és a barázdazárás hatékonyságának összehasonlítása komplex adatokat igényel. /Kép: Dental Tribune/

Hogy tisztázzák, vajon a fluoridos ecsetelés vagy a barázdazárás a hatékonyabb fogszuvasodás-megelőző módszer, a szakértők összesen nyolc, 1984 és 2014 között készült elemzés eredményeit vetették össze.

Az analízis 1 127, véletlenszerűen kiválasztott résztvevő bevonásával készült, akik barázdazáráson vagy fluoridos ecsetelésen, esetleg ezek kombinációján estek át. A kezelések elvégzésekor a résztvevők 5-10 évesek voltak.

A vizsgálatot végző kutatók szerint megállapítható, hogy az őrlőfogakon végzett kompozit alapú barázdazárás a fluoridos ecseteléshez képest 3,7 százalékkal csökkentette a fogszuvasodás kialakulását két éves időtartamban, míg hosszabb távon, kilenc éves időszakot vizsgálva ez a szám 29 százalékra emelkedett.

hirdetés (X)

Ugyanezen elv mentén megvizsgálták a fluoridos ecseteléssel kiegészített barázdazárás hatékonyságát is, ami kétéves periódusban 14,4 százalékkal bizonyult eredményesebbnek, mint a fluoridos ecsetelés önmagában.

A finn szakértők szerint a kompozit helyett üvegionomerrel végzett barázdazárás hatékonysága nagyjából a fluoridos ecsetelés fogszuvasodás-megelőző képességével egyezik meg, tehát kevésbé eredményes, mint a kompozit barázdazárás.

Habár bizonyos eredmények szerint a kompozit alapú barázdazárás a fluoridos ecseteléshez képest jóval eredményesebb, a kutatást végző Dr. Anneli Ahovuo-Saloranta szerint mégsem érdemes általánosítani.

„Jelen tanulmány szűkös adatai alapján nem lehet komplex konklúziókat levonni, hiszen a vizsgált alanyok kapcsán nincsenek információink olyan jelentős tényezőkről, mint a táplálkozási szokások vagy a fluoridos szájápolási termékek használata.”

A szakértők kiemelik, hogy a választott kezelési mód és annak hatékonysága páciensenként eltérő, éppen ezért nagyon nehéz általános összehasonlításokat végezni.

Minden páciens esetében egyénileg érdemes megvizsgálni a fogazat állapotát illetve a mindennapos szájápolási szokásokat.

További lehetőségek a fogszuvasodás megelőzésére:

– fluortabletták szedése,
– napi kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel,
– mindennapos fogköztisztítás (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével),
elektromos fogkefe használata,
szájvíz használat.

 

Summary
Fluoridos ecsetelés vagy barázdazárás?
Article Name
Fluoridos ecsetelés vagy barázdazárás?
Description
A fluoridos ecsetelés klinikai vizsgálatok szerint kevésbé hatékony a fogszuvasodás hosszú távú megelőzésében, mint a barázdazárás.
Author

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!