Fehér fogíny – Okok, kezelés

Fehér vagy kifehéredett ínyt többféle szájüregi betegség vagy állapot okozhat, és az esetek többségében a tünet kezelendő problémát rejt maga mögött. A fogíny normál esetben halvány rózsaszínes, pirosas árnyalatú, az ettől eltérő színek valamilyen szájüregi betegségre utalhatnak. Az íny kifehéredése mögött fogínyproblémák, szájpenész vagy fogfehérítés miatti kifehéredés is állhat.

feher foginy

AZ ÍNY FEHÉRSÉGÉNEK LEGGYAKORIBB OKAI:

– ínygyulladás, ínybetegség,
– szájpenész (Candida fertőzés),
– dohányzás,
– legyengült immunrendszer,
– leukoplakia,
– szájüregi rák,
– fogfehérítés okozta mellékhatás.

ÍNYGYULLADÁS

Noha az ínygyulladás leggyakoribb tünete a vérző, duzzadt, vörössé váló fogíny, a fogzománc és az íny találkozási pontjánál fehér területek is kialakulhatnak. Ezeket a fehér részeket jellemzően ételmaradékok és lepedék okozzák, a fogakat borító vékony bakteriális filmréteg (plakk) ugyanis elkezd megvastagodni. Ha kezeletlenül hagyjuk, az ínygyulladás és a felhalmozódott lepedék ínysorvadást, fogszuvasodást vagy fogkőképződést eredményezhet.

(X) hirdetés

A tünetek megszüntetéséhez fogorvosi tisztításra, fogkő eltávolításra vagy gyökérsimításra lehet szükség, később pedig a szájhigiénia fejlesztésével megelőzhető a tünetek újbóli megjelenése. Napi kétszeri fogmosással és egyszeri fogköztisztítással magunk is gondoskodhatunk az íny egészségéről, de a féléves rutin ellenőrzések is javasoltak.

SZÁJPENÉSZ

Amennyiben a fehér területek az ínynél jelennek meg, azonban továbbterjednek a nyelvre, az arc belső felére vagy a szájpadlásra is, akkor lehetséges, hogy szájgombától vagy más néven Candida fertőzéstől szenvedünk. Amennyiben szájpenésszel van dolgunk, a fehér lerakódást letörölve vérző szövetek maradnak hátra, ez jelzi a fertőzés kialakulását.

A Candida fertőzést fontos mihamarabb kezelni, az ugyanis továbbterjedhet a szervezet más területeire is, ami igen veszélyes lehet. A betegség gyógyításához belsőleg gyógyszeres kezelésre illetve külsőleg öblögetők, gélek, krémek használatára lesz szükségünk, melyeket fogorvosunk írhat ki számunkra.

(X) hirdetés

DOHÁNYZÁS

A rendszeres dohányzás káros anyagokat juttat a szájüregbe és a véráramba, melyek károsítják a vérrel teli ínyszövetek egészségét. Cigarettázás hatására fokozódik a fogkőképződés és megnő a leukoplakia és szájüregi rák kialakulásának esélye is, ezért minden szempontból érdemes felhagyni a dohányzással.

LEUKOPLAKIA

A szájüreg nyálkahártyáján, így az ínyen is keletkezhetnek olyan fehér foltok vagy elszíneződések, melyek a szájgombával ellentétben dörzsöléssel nem távolíthatók el. Kialakulásának oka legtöbbször a túlzott dohányzás vagy alkoholfogyasztás, azonban ezekből a területekből szájüregi daganat is kialakulhat, épp ezért panaszunkkal mindenképp forduljunk szakorvoshoz és mihamarabb hagyjunk fel a káros szenvedélyünkkel.

FOGFEHÉRÍTÉS

A gyakori rendelői és otthoni fogfehérítések következtében az íny kifehéredését a fehérítő szerként alkalmazott hidrogén-peroxid is okozhatja. Optimális esetben a fehérítő anyagnak csak a fogzománccal szabadna érintkeznie, azonban ha a sín nem feszül elég szorosan a fogakra vagy túl sok fehérítő anyag került a sínbe, akkor az kifolyhat és fehérítés közben az íny roncsolódását idézheti elő.

Rosszul végzett fogfehérítés hatására nem csak kifehéredik a fogíny, hanem fájdalmas panaszokat, érzékenységet, végső soron pedig a szövetek elhalását is előidézheti a beavatkozás. Az íny jellemzően 24-72 órán belül nyeri vissza eredeti színét, ha ez nem történik meg, mindenképp keressük fel fogorvosunkat. Kiemelten fontos, hogy otthoni körülmények között ne vigyük túlzásba a fehérítést, mindig tartsuk be az ajánlott szüneteket két fogfehérítés között.

Item added to cart.
0 items - Ft