Fáj a bölcsességfog eltávolítás?

Harmadik nagyőrlő fogunk 18 éves korunk után bújik elő, a felső- és alsó állcsont leghátsó részében. Ha minden rendben zajlik, észre sem vesszük, hogy előbújt a bölcsességfogunk, akinél azonban valami megakadályozza az őrlőfog előtörését, annál igen sok panasz tapasztalható. A bölcsességfog eltávolítása rutin beavatkozásnak számít, mégis sokakban felmerül a kérdés, vajon mire számíthatunk a fogorvosi rendelőben?

fekvo-bolcsessegfog
Rendellenes elhelyezkedésű, fekvő bölcsességfog. /Kép: Blogspot.com/

MIÉRT OKOZ PANASZOKAT A BÖLCSESSÉGFOG?

Sajnos igen sokféle oka lehet annak, ha valakinél problémás a bölcsességfog előtörése. Előfordulhat, hogy a bölcsességfog teljesen hiányzik, ilyen esetben természetesen nem kell semmilyen panasszal számolnunk, hiszen a bölcsességfog egyáltalán nem fog előtörni életünk során.

Ha 25 éves korunkig nem bújt elő egy vagy több bölcsességfogunk, akkor érdemes felkeresni egy fogorvost, aki egy rutin röntgenvizsgálattal diagnosztizálja, hogy teljesen hiányzik a bölcsességfogunk vagy csak rendellenes pozíciója miatt nem tud előtörni.

(X) hirdetés

Rendellenes pozíciójú bölcsességfogról beszélünk, ha a többi fogunk függőleges álló pozíciójához képest dőlt irányban helyezkedik el az állcsontban vagy esetleg teljesen fekvő vízszintes irányba áll.

Ha a bölcsességfog ezen szabálytalan irányok valamelyikében helyezkedik el, akkor nem képes normál módon előtörni, így részben vagy egészben az állcsontban marad. A rendellenes pozíció magától sajnos nem változik meg.

MIÉRT SZÜKSÉGES ELTÁVOLÍTANI A RENDELLENES BÖLCSESSÉGFOGAKAT?

Az állcsontban szabálytalanul bennmaradó fogak könnyen okozhatnak gyulladásokat, melyek akár gócbetegségek kialakulását is eredményezhetik. Ennél még kevésbé szerencsés az a helyzet, amikor a bölcsességfog próbál ugyan előtörni, ám ez csak részben sikerül. Ilyenkor bár azt látjuk, hogy a bölcsességfog egy része áttörte a fogínyt, helyhiány vagy rendellenes elhelyezkedés miatt a teljes áttörés soha nem fog megtörténni.

(X) hirdetés

Gyakran fordulnak elő az alábbi panaszok részben áttört bölcsességfogak esetében:

– duzzadt, gyulladt fogíny,
– fájdalmas, nyomásra érzékeny szövetek,
– szájzár (a száj nyitásának korlátozottsága, fájdalmas nyitás-zárás, akadályozza a beszédet, étkezést),
– hőemelkedés, rossz közérzet.

DIAGNÓZIS – BIZTOSAN EL KELL TÁVOLÍTANI?

Ahhoz, hogy mi magunk is meggyőződjünk a bölcsességfog eltávolításának szükségességéről, érdemes felkeresnünk egy fogorvost, aki röntgenfelvétel segítségével diagnosztizálja a bölcsességfogak pozícióját, megállapítva, hogy van-e esély a bölcsességfog előtörésére vagy mindenképp az eltávolítás mellett kell dönteni.

Amennyiben a röntgenfelvételen kérdéses, hogy a bölcsességfog gyökereinek közelében futnak idegek, úgy a szakorvos javasolhatja CT felvétel készítését is. Fontos az elővigyázatosság, hiszen az idegek esetleges sérülése kellemetlen panaszokat okozhat.

Ha már biztosak vagyunk benne, hogy a kérdéses fogat/fogakat el kell távolítani, érdemes olyan szakorvost választanunk, aki rendelkezik elegendő tapasztalattal vagy szájsebész szakvizsgával. A szájsebész szakorvosok képesek minden, a bölcsességfog eltávolítása közben felmerülő komplikációt orvosolni.

CT felvétel egy felső impaktált bölcsességfogról. /Kép: Wisdomteethchicago.net/
CT felvétel egy felső impaktált bölcsességfogról. /Kép: Wisdomteethchicago.net/

FÁJDALMAS A BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉT?

Legyen szó részben vagy teljesen bennmaradt bölcsességfogról, eltávolításához teljes, ún. csatornás érzéstelenítésre van szükség. Ilyen esetben nem a bölcsességfog körüli szövetekbe juttatják az érzéstelenítő anyagot, hanem az állcsontban futó idegbe, így az érintett állcsont adott oldala teljes egészében lezsibbad, tökéletesen fájdalommentéssé téve a beavatkozást.

Konzultáljunk kezelőorvosunkkal a beavatkozás előtt és tisztázzuk, hogy amennyiben bármilyen fájdalmat, nyomást, stb. tapasztalnánk a procedúra alatt, úgy azt jelezhessük; ez esetben újabb érzéstelenítőt kapunk. Megfelelő érzéstelenítés mellett semmilyen fájdalomra nem kell számítanunk a bölcsességfog eltávolítása közben.

BÖLCSESSÉGFOG MŰTÉT UTÁNI FÁJDALOM

A bölcsességfog eltávolítása után tapasztalhatunk némi fájdalmat, duzzanatot, érzékenységet az érintett területen. Mivel a szövetek bizonyos mértékben roncsolódnak a beavatkozás során, így teljesen természetes, ha szervezetünk fájdalommal reagál. Amennyiben ajkainkban, arcunkban, nyelvünkben tapasztalunk zsibbadást, úgy vélhetően átmeneti idegkárosodást (paresztézia) szenvedtünk, ami az esetek többségében idővel magától elmúlik.

Kellemetlen tüneteink enyhítésére vásárolhatunk vény nélkül kapható fájdalomcsillapító gyógyszereket. Antibiotikum szedésére gyulladt bölcsességfog esetében lehet szükség, de akkor is jellemzően a bölcsességfog eltávolítása előtt kerül sor az antibiotikum kúrára.

Amennyiben a bölcsességfog helyét varratokkal zárták le, úgy kb. 5-7 nap után varratszedésre kell jelentkezni orvosunknál, ez azonban mindössze néhány másodpercig tart.

Ha bebizonyosodott, hogy egy vagy több bölcsességfogunkat szükséges eltávolítani, akkor a beavatkozáson érdemes 35 éves korig túlesni, kb. ekkora fejeződik be a bölcsességfog gyökereinek csontosodása.

Item added to cart.
0 items - Ft