Európai szakértők összefogása a fogszuvasodás felszámolásáért

Új, európai törekvésének adott hangot az a világméretű egyesület, mely 2010 óta nem csak klinikai-, hanem komoly közegészségügyi törekvésekkel igyekszik javítani az emberek szájüregi egészségének állapotán. A szövetség egyik kiemelt célja, hogy minden 2026 után született gyermeknek teljesen fogszuvasodás-mentes maradjon a szájürege, méghozzá egy életen át.

Nigel Pitts és Svante Twetman professzorok az ACFF Európai Részlegének bejelentésekor, Londonban. (Kép: ACFF)
Nigel Pitts és Svante Twetman professzorok az ACFF Európai Részlegének alapításakor, Londonban. (Kép: ACFF)

Három éve nem kisebb céllal alapították az Alliance for a Cavity-Free Future (Szövetség a Fogszuvasodás-Mentes Jövőért) szervezetet, mint hogy szakmai és civil eszközök együttesének révén világszerte felszámolják a fogszuvasodást. Ahhoz, hogy a fogak romlása megakadályozható legyen, meg kell értenünk a betegség jellemzőit, ezért nem csak a szakorvosokat, hanem a szülőket és tanárokat is bevonták a mozgalomba.

Szükség is van a tájékoztatásra, hiszen egy négyezer-ötszáz európai felnőtt részvételével végzett online kutatás egyértelművé tette, hogy még mindig számtalan félreértés övezi a szájápolás témakörét. A német, görög, lengyel, spanyol, svéd és brit válaszadók harmincnyolc százaléka gondolta úgy, hogy elkerülhetetlenül előbb-utóbb mindenkinek lesz fogszuvasodása, hetvenkét százalék pedig azt is elismerte, ő maga is tudja, hogy nem tesz eleget a fogszuvasodás megelőzéséért. A megkérdezettek tizennyolc százaléka elismerte, egyáltalán nem, vagy csak hiányos információkkal rendelkezik a megelőzésről.

(X) hirdetés

A megfelelő ismeretek hiánya és azok be nem tartása sajnos a statisztikákon is megmutatkozik: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint a világ népességének nyolcvan százaléka rendelkezik szuvas fogakkal. Jó hír, hogy az európai lakosok szuvas fogainak száma jelentősen csökkent az elmúlt harminc évben, bár a fogszuvasodás továbbra is jelentős probléma.

Az ACFF világméretű programjának három fő célja a következő: először is 2015-re szeretnék elérni, hogy a fogorvosi karok és fogászati szakembereket képző intézmények kilencven százaléka világszerte megismerje a szervezet célkitűzéseit és lehetőség szerint magukévá tegyék a megelőzés-központú szemléletet.
Másodszor 2020-ra szeretnék, ha az ACFF regionális kirendeltségei az adott terület sajátosságaihoz igazítva egyéni prevenciós és vezetői rendszert hoznának létre.
Végül pedig az előző két pont hozományaként a harmadik cél az, hogy minden 2026 után születendő gyermek számára fogszuvasodás-mentes életet tudjanak biztosítani.

A fenti célokhoz az ACFF Európai Részlege a kontinens legnevesebb szakértőit kívánja összehozni, hogy megosztva álláspontjukat és tapasztalataikat támogassák a szervezet általános munkáját, valamint döntsenek a regionális intézkedésekről és célkitűzésekről – számolt be nem rég a Dental Tribune online fogászati szaklap.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft