Elítélte a bíróság az osztrák álfogorvost

Nem csak Magyarországon, nemzetközi viszonylatban is rendre felbukkannak olyan, orvosi diplomával nem rendelkező személyek, akik végzettség híján csalással próbálnak meg fogorvosként praktizálni. Két évvel ezelőtt egy osztrák hölgy bukott le hasonlóképp, aki még implantációs beavatkozásokat is elvégzett mit sem sejtő betegein.

Kép: illusztráció. /Dentaltribune.com/
Kép: illusztráció. /Dentaltribune.com/

Az esetet megelőzően fogorvosi asszisztensként dolgozott az a 24 éves osztrák hölgy, akit húsz hónapos feltételes szabadlábra és 16 ezer eurós kompenzáció megfizetésére ítélt egy ausztriai bíróság, miután kiderült, hogy engedélyek nélkül, a munkaadó orvosát megkerülve végzett fogászati kezeléseket, melyek díját kivétel nélkül zsebre tette.

Az asszisztens háromhónapnyi „praktizálása” során összesen hét páciensen végzett el különböző beavatkozásokat, például fogtömést vagy foghúzást, de az is előfordult, hogy implantációt vállalt.

(X) hirdetés

Az őt alkalmazó orvos minderről semmit sem tudott, a hölgy ugyanis akkor irányította át magához a betegeket, amikor a fogorvos éppen nem tartózkodott a rendelőben. Így amellett, hogy a betegek épségét veszélyeztette, még anyagi kárt is okozott a munkaadójának.

A csalás vádjában bűnösnek ítélt hölgy a Thelocal.at internetes oldalnak elmondta, miután egyre nagyobb gyakorlatot szerzett az orvosi műszerek kezelésében, úgy érezte, ez a munka neki is menne: „Hirtelen fontosnak éreztem magam és úgy döntöttem, belevágok. Álomvilágot hoztam létre magamnak.”

Nem volt ennyire álomszerű a kezelt páciensek élete; volt, aki heves fájdalmakról számolt be a kezelés alatt és után is.

(X) hirdetés

Hamis szakmájával az asszisztens három hónap alatt 21 ezer eurónyi készpénzre tett szert, de nem csak az orvoslásból: a páciensektől a kezelési díjon felül további összegeket is kölcsön kért, anyja állítólagos temetésére hivatkozva.

Hazánkban legutóbb 2014. februárjában történt hasonló eset, akkor Nagykanizsán egy fogtechnikus és lánya bukott le, akik közösen üzemeltették törvényellenesen működő rendelőjüket.

Item added to cart.
0 items - Ft