Égő száj szindróma – tünetek, diagnózis, kezelési módok

Kellemetlen és frusztráló betegséggel van dolga annak, aki égő száj szindrómától szenved. Sokan ahhoz hasonlítják az állapotot, mint amikor megégetjük a nyelvünket valamilyen forró étellel vagy itallal: ilyenkor nem érezzük az ízeket, a kellemetlen bizsergés pedig órákig is eltarthat.


Ha nem megégettük a nyelvünket, hanem az égő érzés látszólag magától jelentkezett, akkor elkezdhetünk gyanakodni az égő száj szindrómára. Ilyen esetben a kellemetlen érzés nem korlátozódik a nyelvre, érintheti az ínyt, a száj hátsó részét, a torkot és az arc belső felét is. Kísérőjelenségként a száj és a nyelv zsibbadása, fájdalma, száradása is felléphet, de nem ritka a keserű vagy fémes íz érzete sem. Nők és férfiak esetében egyaránt jelentkezhet a betegség, ám az idősebb hölgyeknél a menopauza idején vagy azt követően mégis jellemzőbb.

Mi okozza az égő száj szindrómát?

A legtöbb esetben elég nehéz behatárolni a tünetek pontos okát, a rendellenesség általában valamilyen másik betegség kísérő tüneteként jelentkezik, például cukorbetegség, menopauza, táplálkozási zavarok, nyelvszopás, savas reflux, rákterápia, pszichológiai problémák illetve a szájüreg egyéb rendellenességei (szájszárazság, szájpenész).

(X) hirdetés

Egyes szakértők szerint a szájhoz és nyelvhez kapcsolódó idegek zavara is kiválthatja az égő száj szindrómát. Ennek megfelelően az égő száj szindrómáról, mint önálló betegségről csak akkor lehet beszélni, ha a kiváltó ok ismeretlen marad.

Kezelés nélkül akár évekig elhúzódó betegségről beszélhetünk. Jellemző, hogy a beteg bár fájdalom nélkül ébred, az égő érzés napközben egyre erősödik, így estére olyan zavaróvá válhat, hogy a páciens képtelen elaludni tőle. A kialvatlanság és az egész napos kényelmetlenség hangulatváltozásokhoz, idegességhez, depresszióhoz is vezethet.

Hogyan kezelhető a betegség?

Mindenképp szakorvoshoz kell fordulnunk, aki megállapíthatja az égő száj szindróma tényleges fennállását és összeállíthat egy kezelési tervet. Elengedhetetlen a kórtörténet felállítása, a szedett gyógyszerek áttanulmányozása és a pontos tünetek leírása.

(X) hirdetés

Legszerencsésebb helyzetben azok vannak, akiknél hamar kideríthető, milyen más betegség okozza az égő érzést. Például, ha valaki szájszárazságtól szenved, a fogorvos javasolhatja a megnövelt folyadékbevitelt vagy nyáltermelést elősegítő szájápolási termékek használatát.

Szájüregi mintavétellel hamar kideríthető, hogy nem áll-e gombás fertőzés (Candida, más néven szájpenész) a háttérben, amit ecsetelőkkel és egyéb gyógyszerekkel szintén hatékonyan kezelhetünk. Egy letört fog vagy rosszul illeszkedő fogpótlás, műfogsor szintén előidézhet olyan irritációt, ami a száj égő érzését okozhatja.

Érdemes orvosunkkal együtt felülvizsgálnunk a rendszeresen szedett gyógyszereinket, a magas vérnyomásra vagy menopauzára javasolt kemikáliák gyakran okoznak szájszárazságot, ami kiválthatja vagy felerősítheti az égő érzést. Ilyenkor hatékony megoldást jelenthet az érintett gyógyszer cseréje.

Olyan egyszerű módszerekkel is próbálkozhatunk, hogy két hét erejéig felhagyunk a szájvíz, rágógumi, savas italok (pl. kávé, szénsavas üdítők, sportitalok, energiaitalok) fogyasztásával és a dohányzással. Ha bármiféle javulást észlelünk, lehet, hogy ilyen külső tényező lesz a ludas. Nyugodtan kipróbálhatunk új fogkrémet is, ki tudja, mik a szervezetünk igényei.

Ha a fent felsorolt módszerek egyike sem segített és kizárható, hogy valamilyen szájüregi rendellenesség áll a háttérben, akkor a következő betegségek jöhetnek még szóba: cukorbetegség, pajzsmirigy rendellenességek, Sjögren szindróma, ételallergiák. A felsorolt problémák diagnosztizálásához forduljunk háziorvosunkhoz, aki kérheti teljes kivizsgálásunkat.

Diagnosztizáláskor érdemes először a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb dolgokkal kezdeni és természetesen ellátogatni a fogorvosunkhoz, hiszen ő a terület specialistája. Amennyiben semmilyen más betegséggel nem hozható összefüggésbe az égő száj szindróma (ez a ritkább eset), akkor fogorvosunk még mindig javasolhat gyógyszereket, melyek segítenek a tünetek enyhítésében.

Item added to cart.
0 items - Ft