Az ujjszopás káros következményei

A kisbabák természetes ösztönüktől vezérelve a szájuk segítségével fedezik fel a világot. Egy cumi, a hüvelykujj vagy a többi ujj szopogatása teljesen normális a kisgyermek első néhány évében, ráadásul a kicsik gyakran saját maguk megnyugtatása érdekében teszik mindezt. Ha azonban az ujjszopás 5 éves kor fölött is folytatódik, az valamilyen problémát vethet fel a gyermek érzelmi vagy szociális fejlődése kapcsán. Nagyon fontos, hogy kellő türelemmel segítsünk gyermekünknek leszokni az ujjszopásról, elkerülve annak nemkívánatos mellékhatásait.

Az ujjszopás lehetséges mellékhatásai

Az ujjszopás egyik legfőbb előnye csecsemőkorban, hogy segítségével a kisbabák könnyebben megnyugszanak és gyorsabban el tudnak aludni. Szerencsés esetben azonban gyermekünket már a tejfogak előbújása előtt leszoktatjuk az ujjszopásról, hiszen az negatívan befolyásolhatja az előbújt fogak elhelyezkedését, ami később fogászati kezeléseket és fogszabályozást tehet szükségessé.

Ha a gyermek a tejfogak kibújását követően is szopja az ujját vagy cumizik, megnövekszik a középfülfertőzés kialakulásának esélye, mely néhány esetben műtéti beavatkozást is igényelhet.

(X) hirdetés

Az ujjszopás egyéb lehetséges hosszú távú hatásai:

– mélyharapás vagy keresztharapás kialakulása
– a szájpadlás nem megfelelő fejlődése vagy érzékenysége
– az állcsont pozíciójának romlása, mely beszédproblémákhoz vezethet
– patogén baktériumok összegyűjtésének kockázata az ujjakon
– bőrproblémák, például kérges hüvelykujj, vagy eltorzult köröm a hüvelykujjon
– szociális problémák (pl. társai csúfolhatják a gyermeket)

Lehetőségek a leszoktatásra

Az óvodás korú gyermekek körülbelül 30%-a még szopja az ujját, azonban többségük már elég fejlett ahhoz, hogy beszélgetésekkel, pozitív ösztönzéssel segítsük a leszokást.  A legfontosabb dolog, hogy leszokás közben mutassuk ki támogatásunkat és pozitív megerősítésünket a gyermek irányába – ez segít önbizalmuk építésében és kevésbé lesz szükségük az ujjszopásra ahhoz, hogy megnyugodjanak.

Tanítsuk meg neki, hogy miért kell leszoknia

A büntetés vagy az állandó nyaggatás stresszt okoz a gyermek életében, amely miatt továbbra is szükségét érzi az ujjszopásnak. A stresszorok megszüntetése a gyermek környezetében segíthet az ujjszopásról való leszokásban.

(X) hirdetés

Meg kell beszélni a gyermekkel az ujjszopás hosszú távú következményeit, így világos lesz számára, hogy miért kell felhagynia addigi szokásával.

Hogyan válasszuk le a gyermeket a cumiról?

Ha gyermek még 5 éves korában is cumizik, akkor szintén szükség lehet a szülő közbelépésére. Ilyen módszer lehet a türelmes meggyőzés mellett a cumi rövidebbre vágása vagy kilyukasztása, így az kevésbé lesz vonzó a gyermek számára, és nem akarja majd használni. Néhány gyermek esetében a teljes megvonás is működhet, vagy az, ha egy többnapos kirándulás alkalmával otthon felejtik a cumit.

Item added to cart.
0 items - Ft