Az ösztrogén terápia segíthet a fogágybetegség megelőzésében

A csontritkulás kezelésére is javasolt ösztrogénterápia segíthet az ínybetegség megelőzésében is, derül ki a Buffalo Egyetem legújabb kutatási anyagából, melyben fogágybetegségtől szenvedő posztmenopauzális hölgyeket vizsgáltak.  menopauza-osztrogenterapia

A tanulmány szerint azok az 50 év feletti hölgyek, akik a csontritkulás megelőzése érdekében ösztrogénterápiás kezelésben részesültek, 44 százalékkal ritkábban szenvedtek súlyos fogágybetegségtől, szemben azokkal, akik nem kaptak ilyen típusú kezelést.

Változókorban természetes jelenség az ösztrogénszint csökkenése a szervezetben, ami azonban megnöveli a csontritkulás esélyét a kor előre haladtával. A betegség megelőzéséhez ösztrogénterápia, kalcium- illetve D-vitamin pótlás javasolható.

(X) hirdetés

Habár korábbi tanulmányok már vizsgálták a csontritkulás és a fogvesztés közötti kapcsolatot, csak nagyon kevés kutatás foglalkozott az ösztrogénterápia és a fogágybetegség (parodontitis) kapcsolatával.

Fogágybetegség során a fogat megtámasztó íny- és csontállomány pusztulásnak indul, ami a fogak kilazulásához majd elvesztéséhez vezet.

Dr. Frank Scannapieco PhD a Buffalo Egyetem munkatársa és a tanulmány társszerzője szerint kutatási eredményeik segítenek alátámasztani a gyanút, miszerint a csontritkulásra alkalmazott ösztrogénterápia a fogágybetegség kialakulását is megelőzheti.

(X) hirdetés

„Minél jobban megértjük a kezelés hatását a szájüreg egészségére annál jobban vigyázhatunk a hölgyek csontjainak egészségére és életminőségére” – mondja a szakember.

A klinikai kutatás során közel 500 posztmenopauzális hölgyet vizsgáltak, akiket egy csontritkulással foglalkozó brazil diagnosztikai centerben kezeltek. A 356, csontritkulással diagnosztizált hölgy közül 113-an döntöttek az ösztrogénterápia mellett.

Minden résztvevő betöltötte az 50. életévét és az elmúlt egy évben posztmenopauzális tünetei voltak. Őket aztán két csoportra bontották, azokra, akik legalább hat hónapon keresztül ösztrogénterápiát kaptak és azokra, akik még soha nem kaptak ilyen kezelést.

A kutatók ezután megfigyelték, hogy azok a hölgyek, akik csontritkulásos kezelésben részesültek, egészségesebb fogággyal rendelkeztek és ritkábban tapasztaltak fogínyvérzést, mint azok, akik nem részesültek a terápiában.

Emellett a tanulmányból az is kiderül, hogy a magasabb jövedelemmel rendelkezők illetve a fogorvoshoz gyakrabban eljáró hölgyek szintén ritkábban szenvednek fogágybetegségtől.

Annak ellenére, hogy az ösztrogén bizonyíthatóan jelentős szerepet játszik az egészséges csontok fenntartásában, a hormonterápiának vannak nem kívánt mellékhatásai is, így megemelheti a szívbetegség és a mellrák kialakulásának kockázatát – mondja Dr. Scannapieco, hozzátéve, hogy további kutatásra van szükség a csontritkulás és a fogágybetegség megelőzése közötti kapcsolat megértéséhez.

Item added to cart.
0 items - Ft