Az ösztrogén terápia a fogászati panaszokon is segíthet

Az ösztrogén terápiát jelenleg is sikeresen alkalmazzák a változókorban lévő hölgyeknél, a kezelés ugyanis segíthet számos menopauzához köthető tünet enyhítésében, így a hőhullámok, szívpanaszok, szexuális problémák kezelésében. Egy új tanulmány szerint ugyanez az ösztrogén terápia a változókori csontritkulás mellett megoldást jelenthet az ilyenkor jelentkező fogászati panaszokra is.

menopauza-csontritkulas-osztrogen-terapia
Kép: illusztráció. /CC Herb/

Változókorban a nők szervezetében az ösztrogénszint elkezd csökkenni, ami jelentősen megnöveli egyes betegségek kialakulásának kockázatát, így a csontok ásványi anyag vesztesége okozta csontritkulást is.

Ugyanezen idő alatt a szájüreg is számos változáson megy keresztül: egyre gyakoribbá válnak az ínyproblémák, jellemző a gyulladás, a fájdalom, a vérzések kialakulása, ami kezeletlenül gyakran a fogak kilazulását majd elvesztését eredményezheti.

(X) hirdetés

Jelen tanulmányhoz összesen 492 posztmenopauzális, azaz változókoron átesett hölgyet vizsgáltak. A posztmenopauza jellemzően az utolsó vérzés után 3-4 évvel, többnyire 50 éves kor felett jelentkezik, mikorra az ösztrogén és a progeszteron termelés már minimálissá válik.

A tanulmányba vont hölgyek 50-87 évesek voltak, közülük 113 főt csontritkulásos panaszokkal kezeltek, míg 379 fő egyáltalán nem részesült kezelésben.

A megfigyelések során a szakértők részben arra voltak kíváncsiak, hogy a csontritkulásra kapott kezelés vajon növeli-e a csontok ásványi anyag sűrűségét az állkapocsban, illetve hogy ebből kifolyólag javítja-e a szájüreg általános egészségét.

(X) hirdetés

Az eredmények szerint a súlyos fogágybetegség (periodontitis) előfordulása 44 százalékkal alacsonyabb azoknál a nőknél, akiket a csontritkulással kezeltek, mint azoknál a hölgyeknél akik nem részesültek kezelésben.

A csontritkulás kezeléséhez a vizsgált hölgyek minimum 6 hónapon keresztül kaptak ösztrogént vagy ösztrogént és progesztint együttesen, valamint kalciumot és D-vitamint.

„A csontritkulás az egész testen, így az állkapocsban is jelentkezhet, ami megnöveli a fogágybetegségek kialakulásának esélyét” – mondja Dr. JoAnn Pinterton, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (The North American Menopause Society) ügyvezető igazgatója.

„Jelen tanulmány bebizonyította, hogy az ösztrogén terápia, ami bizonyítottan hatékony a csontveszteség megakadályozásában, megelőzheti vagy enyhítheti a fog- és ínybetegségek kialakulását is.”

„Minden hölgynek gondoskodnia kellene a szájüregi egészségéről, különösen pedig azoknak, akik alacsony ösztrogénszinttel rendelkeznek vagy akik bifoszfonát kezelést kapnak a csontritkulásra” – foglalja össze a társaság álláspontját Dr. Pinterton.

A változókor témájára épülő Menopause szaklap online felületén publikált tanulmányt az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (The North American Menopause Society) jegyzi.

Item added to cart.
0 items - Ft