Az ínygyulladás kezelése enyhíti a prosztatagyulladás tüneteit

Az ínygyulladás kezelése csökkenti a krónikus prosztatagyulladás, más néven prosztatitisz tüneteit, állítja a Case Wester Reserve Egyetem Fogászati Karának és a University Hospitals Case MedicalCenter Urológiai Osztályának közös kutatása.

prosztatagyulladas

Korábbi tanulmányoknak már sikerült alátámasztani, hogy az ínygyulladás és a prosztatagyulladás között szoros összefüggés figyelhető meg.

„Ez a tanulmány azt mutatta meg, hogy az ínygyulladás kezelésével a prosztatitisz tüneteit is jelentősen csökkenthetjük, ezáltal a beteg életszínvonalát számottevően javíthatjuk” – mondta Nabil Bissada, a Case Western Reserve Egyetem Fogászati karának elnöke, jelen tanulmány közreműködő szerzője.

(X) hirdetés

A Dentistry nevű fogászati szaklapban publikált kutatási anyagban Bissada kifejti, hogy az ínygyulladásnak nem csak szájüregi következményei vannak, hanem a szervezet más területein is komoly gyulladások alakulhatnak ki a fogíny betegsége miatt. A Fogászati Kar korábban összefüggéseket igazolt az ínygyulladás és a magzati halál, a reumatoid artritisz és a szívbetegség között is.

Jelen tanulmányba összesen huszonhét, 21 éves vagy annál idősebb férfit vontak be. Az elmúlt évben minden résztvevőnél biopsziával igazolták a prosztatamirigy gyulladását és vérteszttel támasztották alá a megemelkedett prosztata specifikus antigén (PSA) szintet, melyek a krónikus prosztatagyulladás tünetei.

A tesztben résztvevő férfiak egy speciális kérdőívet (IPSS teszt) is kitöltöttek, amiben vizeletürítési szokásaikat és életminőségüket is górcső alá vették.

(X) hirdetés

Az eredmények szerint 27-ből 21 esetben nem vagy csak enyhe prosztatagyulladás volt diagnosztizálható, de 15 résztvevőnél biopsziával rosszindulatú sejtek jelenlétét is igazolták. Két esetben mind gyulladást mind pedig rosszindulatú sejteket is diagnosztizáltak.

A tesztalanyok fogászati vizsgálaton is átestek: a fogak száma mellett (mindegyik alany legalább 18 foggal rendelkezett) az ínygyulladás jeleit is vizsgálták, például ínyvérzést vagy a csontállomány pusztulása miatt kilazult fogakat.

Minden férfinak közepes vagy súlyos ínygyulladása volt, amit kezeltek is. A kezelés után 4-8 héttel újabb vizsgálatot végeztek rajtuk és a legtöbb résztvevőnél jelentős javulás volt tapasztalható, nem csak fogászati téren.

Fontos, hogy a férfiak nem részesültek a prosztatájukat érintő kezelésben, de így is 27-ből 21 alany csökkent PSA szintet mutatott a fogászati kezelés után. A legmagasabb gyulladásos szintet mutató páciensek profitáltak legtöbbet az ínykezelésből. 6 résztvevőnél nem mutatkozott változás.

Az IPSS teszt eredmények szintén javulást produkáltak.

Bissada jelenleg az első megfigyelések felülvizsgálatát végzi. Reméli, hogy a jövőben a parodontális kezelés a prosztatagyulladás terápiájának általános részévé válik. A szívbetegségek kezelésénél például sok helyen már bevett szokás, hogy először fogászati kezelésben részesülnek a betegek, illetve várandós anyukáknál is előírás a fogászati ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft