Az ínybetegség összefüggésben lehet a vesebetegséggel

Az ínybetegség okozta szervi panaszok sora egyre bővül – a szájüregi lágyszövet gyulladása összefüggésbe hozható a szívbetegségekkel, a koraszüléssel, bizonyos rákos megbetegedésekkel, s most úgy tűnik, a vesebetegség okozta halálesetek is gyakoribbak olyan betegeknél, akik egészségtelen fogínnyel rendelkeznek.

vesebetegseg inybetegseg

A brit Birmingham Egyetem kutatói által a Journal of Clinical Periodontology szaklapban publikált tanulmány szerint az eddigieknél is több összefüggés lehet az ínybetegségek és bizonyos krónikus megbetegedések között.

Iain Chapple parodontológus professzor szerint biztosra vehetjük, hogy az ínybetegségek nem csak a fogainkra és a szájüregünkre vannak hatással.

(X) hirdetés

„A szájüreg a szervezet bejárata, nem pedig különálló szerv, hiszen a fogínyen keresztül kerülnek a baktériumok a véráramunkba.”

Ő és kollégái összesen 13 734 amerikai személy adatait vizsgálták, akik mind részt vettek az országos szervezésű National Health and Nutrition Examination Survey elnevezésű felmérésben.

Statisztikák szerint a résztvevők 6 %-ának (861 főnek) volt krónikus vesebetegsége, amit átlagosan 14,3 évig követtek nyomon.

(X) hirdetés

A kutatók ezután lehetséges kapcsolatot kerestek az ínybetegség és a halálozási arány között azoknál a személyeknél, akik krónikus vesebetegségben szenvedtek. Ezeket az adatokat aztán összehasonlították a halálozási arány és pl. a cukorbetegség közti arányszámokkal is.

Miután sikerült megvizsgálni a legtöbb befolyásoló tényezőt, a kutatócsoport megállapította, hogy tíz éves időtartamban bekövetkező, krónikus vesebetegség miatti halálozások 32%-ban fordultak elő egészséges fogínnyel rendelkező pácienseknél, míg 41%-ban olyanoknál, akik ínybetegségtől szenvedtek.

Úgy tűnik az ínybetegség hasonló mértékben növeli meg az elhalálozási kockázatot, mint a cukorbetegség – az adatokból kiderült, hogy a krónikus vesebeteg, nem cukorbeteg és egészséges ínnyel rendelkező páciensek 32%-a hunyt el, míg 43%-ot ért el a krónikus vesebetegségtől és cukorbetegségtől együttesen szenvedő páciensek halálozási aránya.

Az ínybetegség egy igen komoly, nem fertőző krónikus betegség, ami a fogakat megtámasztó puha szöveteket és csontállományt is megtámadja (ínysorvadás). Az ínybetegség a világ népességének hatodik leggyakoribb megbetegedése, a lakosság 11,2%-át érinti a Föld minden táján.

Vizsgálataik eredményeit összegezve a kutatók elmondták, hogy a vesebetegség és más, nem fertőző krónikus betegségek egyre gyakoribbak, részben azért, mert a világ lakossága elöregszik, részben pedig azért, mert életmódunk egyre kevésbé igényel fizikai aktivitást, táplálkozásunk azonban egyre elégtelenebb.

Ezen megbetegedések gyakoriságának növekedése jelentősen megnöveli az egészségügyre fordított kiadásokat is: statisztikák szerint az idősebb felnőttek 92%-a rendelkezik legalább egy krónikus megbetegedéssel.

Chapple professzor szerint rengeteg ember van, aki bár ínygyulladástól szenved, nincs tisztában a betegséggel. Talán észreveszik, hogy fogmosás közben kicsit vérzik a fogínyük, de nem tulajdonítanak neki különösebb jelentőséget, pedig az ínybetegség megnöveli számos más panasz kialakulásának az esélyét is.

A kutatócsoport most még közvetlenebb kapcsolatot próbál találni az ínybetegség és a vesebetegség között, hogy kiderüljön, vajon az ínybetegség lehet-e a vesebetegség kialakulásáért felelős tényező.

Ha sikerül efféle kapcsolatra fényt deríteni, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy vajon az ínybetegség kezelése javít-e a vesebetegek egészségi állapotán.

Chapple professzor így összegzi eredményeiket: „Talán az ínybetegség diagnózisa hozzásegíthet minket más egészségügyi problémák korai azonosításához, így a fogászati szakemberek célzottan javasolhatnák más krónikus betegségek kivizsgálását is.”

AZ ÍNYBETEGSÉG LEGGYAKORIBB TÜNETEI:

– vérző, duzzadt, vöröses fogíny,
– kellemetlen szájszag,
– petyhüdt, a fogakra nem szorosan tapadó fogíny.

AZ ÍNYBETEGSÉG KEZELÉSE:

– fogorvosi tisztítás, mélytisztítás,
fogkő eltávolítása,
antibiotikumos kezelés (ha szükséges),
– napi kétszeri fogmosás,
– mindennapos fogköz tisztítás,
szájzuhany használat,
klórhexidines szájápolási szerek használata.

Item added to cart.
0 items - Ft