Az arcduzzanat hátterében álló fogászati probléma: a tályog

Arcduzzanatot nem csak fogászati panaszok okozhatnak, hiszen egyes allergiás reakciók, nyirokcsomó megbetegedések, orrmelléküreg gyulladás vagy ciszták is előidézhetik az arc püffedését, dagadását. Az arc egyoldali, jól körülhatárolható duzzanatának kiváltója a legtöbb esetben mégis fogászati probléma, mégpedig valamilyen tályog kialakulása a szájüregben.

arcduzzanat fogfajas

A tályog fogalma

A tályog olyan gennyel telt terület a szájüreg valamely részen, ami fájdalomhoz, arc- és ínyduzzanathoz, lázhoz vezethet. A genny általában fehérvérsejteket, elhalt sejteket és baktériumokat tartalmaz. A tályog kezelését mindenképp szakemberre kell bíznunk, máskülönben a gyulladás előrehaladhat, ami akár az érintett fog elvesztéséhez is vezethet.

A szájüregi tályog legjellemzőbb tünetei

– egyre súlyosbodó, heves fájdalom, fogfájás,
– az íny duzzanata,
– az arc duzzanata, pirossága az érintett területen,
– az érintett fog fájdalma érintésre,
– az érintett fog kilazulása,
– láz,
– rossz közérzet.

(X) hirdetés

A szájüregi tályog fajtái

Gyökércsúcsi tályog: ebben az esetben a gyulladás a fog belső területéről, a fogbél, fogidegek területéről indul, okozója általában az érintett fog szuvasodása. Mivel fogszuvasodás során a fogidegeket védő rétegek (zománc, dentin) károsodnak és elhalnak, a baktériumok szabadon áramolhatnak a fogbél felé, ahol fertőzést, gyulladást idéznek elő. Ez a gyulladás később tályog kialakulását eredményezheti. Az is előfordulhat, hogy már elhalt fogszövetek gyulladnak be.

Kezelése:
– a genny eltávolítása,
– gyökérkezelés (ebben az esetben a fog még megmenthető),
– az érintett fog eltávolítása.

– Ínytályog: ínytályog jellemzően valamilyen idegen tárgy miatt alakul ki (pl. betört fogpiszkáló).

(X) hirdetés

Kezelése:
– az idegen test eltávolítása,
– a genny eltávolítása.

Fogágytályog: fogágytályog akkor alakul ki, ha a fog rögzítésében résztvevő szövetek közelébe baktériumok kerülnek. Gyakran ínygyulladás következményeként alakul ki a fertőzés, mely hatására a fogat megtámasztó szövetek begyulladnak.

Kezelése:
– a genny eltávolítása,
– az ínytasak tisztítása,
– gyökérsimítás.

A szájüregi tályog kialakulásának megelőzése

Az ínytályog és a gyökércsúcsi tályog is könnyedén megelőzhető, ha panaszainkkal (fogínyvérzés, ínygyulladás, fogszuvasodás) még idejében meglátogatjuk a fogorvosunkat, s így elkerülhetjük a kellemetlen panaszokat.

Megfelelő napi szájápolási rutin kialakításával pedig nem kell aggódnunk a fogszuvasodás vagy az ínybetegségek megjelenése miatt sem:
– napi kétszer kétperces fogmosás,
– napi fogköztisztítás (fogselyemmel vagy interdentális fogkefével),
– rendszeres nyelvtisztítás,
– szájöblítők használata.

Aki hajlamos a fogínygyulladásra vagy a fogszuvasodásra, annak javasolt lehet a dohányzás elhagyása és a rendszeres, félévenkénti fogászati ellenőrzés.

Item added to cart.
0 items - Ft