Államtitkárság: a salátatörvény az egészségügyben jelentős fejlesztéseket jelent

Az egészségügyi államtitkárság szerint az Országgyűlés által hétfőn elfogadott, az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról szóló úgynevezett salátatörvény az egészségügy minden területén jelentős fejlesztéseket jelent.

Kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében az államtitkárság kiemelte: az egészségügyi rendszert alapjaiban megújító intézkedéscsomag egyik legfontosabb eleme a betegellátás strukturális átalakítása, tartalmazza a gyógyszerár-támogatási rendszer reformját, továbbá a kormány garanciát vállalt az egészségügyi ágazatban dolgozók anyagi körülményeinek javítására. A törvény tartalmazza azt is, hogy a térítésmentes fogászati ellátás igazodik a nyugdíjkorhatár változásaihoz, továbbá hogy a jövőben értékelni kell az egészségügyi ellátórendszer teljesítményét.

„Magyarországnak egy, a jelenleginél jóval hatékonyabban működő egészségügyi ellátórendszerre van szüksége, ahol a minőségi szolgáltatásokhoz, betegségétől és anyagi helyzetétől függetlenül, egyforma eséllyel fér hozzá az ország valamennyi polgára” – olvasható a közleményben.

(X) hirdetés

Az átalakítás alapja a betegközpontúság és a transzparencia. Úgy rendezték át a meglévő egészségügyi kapacitásokat, hogy biztosítsák: a betegek a legrövidebb időn belül az állapotuknak legmegfelelőbb, biztonságos és jó minőségű ellátásban részesülhessenek. Az országos várólista-nyilvántartás létrehozásával pedig pontosabban követhető lesz, hogy mely intézmények esetében mennyien, milyen hosszú ideig várakoznak az egyes ellátásokra. Mindezek mellett a törvény megteremti a közeljövőben felállítandó betegjogi, ellátottjogi, gyermekjogi és dokumentációs központ keretét is – sorolták.

A jogszabály értelmében változik a gyógyászati segédeszközök felírásának ellenőrzése, és a törvénycsomag része a gyógyszerár-támogatási rendszer reformja is. Ennek értelmében azon gyógyszerek után, amelyek legalább hat éve a piacon vannak, és nincs generikusan helyettesíthető készítményük, a gyógyszergyártók 10 százalék adó befizetésével járulnak hozzá a gyógyszerkassza megtakarításaihoz.

Ezen felül a „széles körű szakmai egyeztetés eredményeként” született jogszabály részletezi a szakdolgozók bértáblájának változásait, megteremti a közvetlen betegellátásban dolgozók bérfejlesztésének feltételeit. A béremelést január elsejéig visszamenőlegesen egy összegben, augusztusi fizetésükkel kapják meg a dolgozók. Az elrendelhető többletmunka, az ügyeleti idő mértékének szabályozása mellett a jogszabály kimondja, hogy egészségügyi válsághelyzet esetén bármely ellátást végző orvos és szakdolgozó átirányítható más járó- vagy fekvőbeteg-szakellátást nyújtó, illetve ideiglenesen felállított egészségügyi intézménybe.

(X) hirdetés

A jogszabály a közlemény szerint megteremti a rezidensek érdekérvényesítésének rendszerét, továbbá a szakmai kamarák hivatásrendi köztestületi tekintélyének helyreállítása érdekében változik a kamarai törvény is. A szabályozás mostani módosításával a vonatkozó tisztségre vagy ügyintéző szervben betöltött tagságra csak abban az esetben nem lehetséges az eddigi képviselőket újraválasztani, ha a jelölt a tisztséget már két egymást követő alkalommal betöltötte. Az első megválasztást a 2011-es, a kötelező tagság alapján történt kamarai újjászerveződéstől kell számítani – írta az államtitkárság.

Item added to cart.
0 items - Ft