A terhesség alatti D-vitamin pótlás hozzájárul a baba fogazatának egészségéhez

Egy frissen közreadott dán tanulmány azt vizsgálta, vajon a harmadik trimeszterben adott magas dózisú D-vitamin gyakorol-e bármilyen hatást a megszületendő gyermek fogazatának későbbi egészségére. Az adatok elemzése szerint míg a D-vitamin hatására a fogzománc hypoplasia esélye csökken, addig a fogszuvasodásra való hajlam esetében nem találtak egyértelmű összefüggést.

A terhesség alatti D-vitamin pótlás pozitív hatást gyakorol a baba fogaira.

A Koppenhágai Prospektív Tanulmányok a Gyermekkori Asztmárólelnevezésű, 2010-ben indított prospektív, dupla-vak tanulmányba összesen 624 nőt vontak be, terhességük 24. hetétől, majd vizsgálták a megszületett 588 gyermek adatait. A kutatók összesen 496 fogászati vizsgálatot végeztek el a gyermekeken, azok 6 éves korában.

„A fogzománc rendellenességek világszerte problémát jelentenek, hiszen az iskoláskorú gyermekek harmadát érinti, bizonyos régiókban ennél is nagyobb számot”– mondja Pia Elisabeth Norrisgaard, a Koppenhágai Egyetem Herlev és Gentofte Kórházának doktorandusza.

(X) hirdetés

„A D-vitamin nélkülözhetetlen a fogzománc és a csontok mineralizációjához. Néhány vizsgálat már talált kapcsolatot a D-vitamin és a fogzománc rendellenességek között, de egy korábbi tanulmány sem vizsgálta a magas dózisú D-vitamin hatását a terhesség alatt.

Azt feltételeztük, hogy a méhen belüli korai vitaminpótlás fokozhatja a fogak formálódásának fejlődési mechanizmusát. Mindezt korábban még nem tanulmányozták és valójában mi voltunk a leginkább meglepve, hogy a feltételezésünk igazolódott”– folytatta a szakértő.

„Eredményeink szerint a magas dózisú D-vitamin pótlás kb. 50%-kal csökkenti a későbbi fogzománc rendellenességek kockázatát mind a tejfogak, mind a maradófogak esetében. Ezt megelőzően azt is sikerült igazolnunk, hogy a D-vitamin pótlás csökkenti az asztma kialakulásának kockázatát.”

(X) hirdetés

A várandósság alatt fogyasztott D-vitamin több szervrendszerre gyakorolt hatása tökéletesen bizonyítja, hogy milyen óriási jelentősége van a terhesség alatti hónapoknak a későbbi egészségünk szempontjából.

Remélik a kutatók, hogy eredményeik arra sarkallják a várandós hölgyeket, hogy növeljék D-vitamin bevitelüket, melyből mind a kismamák, mind pedig gyermekeik profitálhatnak, nem csak fogaik, de egész szervezetük egészségét illetően.

Forrás

 

Item added to cart.
0 items - Ft