A szájlégzés növeli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét

Éjszaka alvás közben, amikor nem termelődik annyi nyál a szájüregünkben, mint nappal, jóval nagyobb esélyünk van a fogszuvasodás vagy ínybetegségek kialakulására. Fontos, hogy akik amúgy is szárazabb szájüreggel rendelkezzenek, speciális szájápolási szerekkel gondoskodjanak az alvás közbeni hidratálásról. Egy Új-Zélandi tanulmány szerint azok, akik éjszaka a szájukon, nem pedig az orrukon vesznek levegőt, még inkább veszélyeztetettek, ha fogszuvasodásról van szó.

Az éjszakai szájlégzés savassá teszi a szájüreget, ami kedvez a fogszuvasodás kialakulásának /Kép: Dental Tribune/
Az éjszakai szájlégzés savassá teszi a szájüreget, ami kedvez a fogszuvasodás kialakulásának /Kép: Dental Tribune/

A Journal of Oral Rehabilitation szaklapban publikált tanulmány elkészítésében az Új-Zélandi Otago Egyetem kutatói vettek részt.

Munkájuk során arra keresték a választ, vajon az éjszakai szájlégzés összefüggésben van-e az elsavasodó szájüreggel, ami kedvez a fogak erodálódásának és a fogszuvasodás kialakulásának is.

(X) hirdetés

A lehetséges összefüggések tisztázásához az egyetem tíz egészséges önkéntest kért meg, hogy laboratóriumi körülmények között aludjanak orrcsipesszel illetve orrcsipesz nélkül – ezzel előidézve az alvás során fellépő szájlégzést.

Négy napon keresztül folyamatosan mérték az önkéntesek felső metszőfogának belső felén létrejött pH szintet és hőmérsékletet.

Méréseiket követően a kutatók jelentős eltérést tapasztaltak a nappali és az éjszakai értékek között, mind pH érték mind pedig hőmérséklet tekintetében.

(X) hirdetés

„A szájüregen belüli pH érték mindenkinél lassan elkezdett csökkenni az alvás óráiban, azonban azok, akik a szájukon keresztül vettek levegőt, nagyobb mértékű visszaesést mutattak hosszabb időtartamot vizsgálva” – mondja Joanne Choi, a tanulmány vezető szerzője.

Orrlégzéses alvás során a szájüreg pH szintje 7-es értéket (semleges) mutatott, míg ha az alany a száján keresztül vett levegőt, ez az érték 6,6-re csökkent, azonban volt olyan eset is, amikor egészen alacsony, 3,6-os értékig esett vissza a pH szint, ami már erősen savasnak mondható.

„Megfigyeléseink alátámasztják azt az elképzelést, hogy a szájlégzés megnöveli a fogzománc erózió és a fogszuvasodás kialakulásának esélyét” – összegzi Choi.

Az Otago Egyetem szerint ez az első olyan tanulmány, ami több napon keresztül folyamatosan nyomon követte a szájüregen belüli pH érték változást. Az 5,5-es pH érték alatti szint már veszélyes és erősen megnöveli a fogszuvasodás kialakulásának esélyét.

Általánosságban elmondható, hogy az elsavasodó szájüreg elősegíti az acidofil (savat kedvelő) baktériumok elszaporodását, így a bakteriális plakk formálódását is.

Éjszakai szájápolási tanácsok:

– alvás előtt mindig mossuk meg fogainkat és tisztítsuk meg fogközeinket,

– használjunk speciális éjszakai fogkrémeket, melyek nem szárítják ki a szájüreget alvás közben sem;

– ha szájszárazságtól szenvedünk, használjunk szájszárazságra kifejlesztett szájápolási szereket;

– fogyasszunk elegendő folyadékot;

– gondoskodjunk orrjáratunk tisztaságáról.

Item added to cart.
0 items - Ft