hirdetés (X)

A probiotikus tabletták segíthetnek a szájgomba gyógyításában

2018-11-28T09:11:42+00:00 2018. november 28.|Fogászati panaszok, Szájpenész|

A Candida okozta szájgomba vagy szájpenész gyakran előforduló betegség, főként idősek, legyengült immunrendszerrel rendelkezők, antibiotikumos kúrán átesettek körében. A Koppenhágai Egyetem tanulmánya alátámasztotta, hogy a természetes tejsavat tartalmazó probiotikus tabletták rendszeres bevitele segíthet a szájgomba megelőzésében.

probiotikus-tabletta

A szájüregi Candida fertőzés probiotikus kezelésének hatékonyságát kívánta megvizsgálni az a dán kutatás, mely során a természetes tejsav baktériumot tartalmazó, svéd ProDentis probiotikus készítmény hatását analizálták.

A kutatásban 215, 60 és 102 év közötti, idősek otthonában lakó nyugdíjas vett részt. A 12 hetes tesztidőszak során a probiotikus csoport ProDentis tablettát kapott naponta 2 alkalommal, míg a kontrollcsoport placebo tablettát szedett.

A gombaellenes gyógyszer hatékonyságának mérésére nyál- és plakkmintát vettek a résztvevőktől a kutatás megindítása előtt és 3 hónappal később is.

hirdetés (X)

Az elemzések után kiderült, hogy a probiotikus tablettával kezelt betegeknél 53%-kal csökkentet a szájüregi Candida gomba szintje, míg a kontrollcsoportnál gyógyszer nélkül nem tapasztaltak semmilyen eredményt.

Mindezek alapján valószínűsíthető, hogy a ProDentis-hez hasonló probiotikus tabletták enyhíthetik a szájgomba tüneteit, illetve megelőzhetik annak kialakulását.

A hagyományos gombaellenes szerek helyett illetve mellett kiváló alternatívát jelenthetnek a probiotikus tabletták – foglalják össze a kutatást végző szakemberek.

Habár a szájban oldódó probiotikus tabletták csökkentik a Candida szintjét a szájüregben, az ehhez hasonló készítmények hosszú távú hatásának megítélését további megfigyelésekkel kell alátámasztani.

Az elhúzódó kezelést nehezíti, hogy az idős, legyengült szervezetű betegeknél a szájgomba rendszeresen visszatérő betegség, ezért hosszú távú kezelésre van szükség, azonban a gombaellenes szereknél fennáll a rezisztencia (hozzászokás) veszélye is.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!