A koffein hatása a fogakra és a szájüregre

A koffein igen ellentmondásos szerepet tölt be az életünkben. Imádjuk az ízét, ez ébreszt fel minket reggelente, ettől bírjuk ki a hosszú délutáni órákat a munkahelyen. Ugyanakkor mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a koffeinnek számos negatív hatása is lehet a szervezetünkre, elég, ha a magas vérnyomásra, a vesékre, az emésztésre vagy az idegrendszerre gyakorolt hatását említjük. Itt az ideje, hogy megvizsgáljuk, miként hat a kávé a fogainkra és szájüregünkre!

A KOFFEIN POZITÍV HATÁSA A SZÁJÜREGBEN

Gondolnánk vagy sem, bármilyen sokat is támadják a koffeines ételeket és italokat, a koffeinnek bizony vannak pozitív tulajdonságai is. Koffeint találunk a kávéban, teákban, csokoládéban, kakaóban, a szénsavas üdítőkben, energiaitalokban és sportitalokban is, de bizonyos allergia elleni gyógyszerek vagy fájdalomcsillapítók is tartalmazhatnak koffeint.

KÁVÉ

A kávé egyik fő összetevője, a trigonellin egy olyan alkaloid, ami igen hasznos szerepet tölt be a szájüregben: meggátolja a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium fogzománchoz tapadását, ezáltal gátolja a fogszuvasodás kialakulását. Egyes kutatások szerint a fekete kávé semlegesíti az S.mutans által termelt savakat és csökkenti a plakk mennyiségét a szájüregben.

(X) hirdetés

FEKETE TEA

A fekete tea szintén tartalmaz koffeint, ráadásul igen magas a fluoridtartalma, bizonyos megfigyelések szerint 1 csésze fekete tea 9 mg fluoridot tartalmaz, ami ellenállóvá teszi a fogzománcot a savakkal szemben, ezáltal gátolja a fogszuvasodás kialakulását.

ZÖLD TEA

Bár a felsorolt italok közül a zöld teában van a legkevesebb koffein, mégis van pozitív hatása a szájüregben: 1 csésze ízesítetlen zöld tea már képes arra, hogy csökkentse az ínygyulladás kialakulásának kockázatát.

Fontos megjegyezni, hogy a szakértők szerint a fentebb felsorolt italok csak akkor képesek kifejteni jótékony hatásukat, ha természetes vagy mesterséges ízesítők, édesítők és tej nélkül fogyasztjuk.

(X) hirdetés
Nem csak a kávé, a kakaó vagy a tea, hanem az ezekből készült élelmiszerek is tartalmaznak koffeint. /Kép: Favim.com/
Nem csak a kávé, a kakaó vagy a tea, hanem az ezekből készült élelmiszerek is tartalmaznak koffeint. /Kép: Favim.com/

 

A KOFFEIN NEGATÍV HATÁSA A SZÁJÜREGBEN

Sajnos a felsorolt pozitív tulajdonságok mellett említést kell tennünk a koffeintartalmú ételek és italok negatív tulajdonságairól is, hiszen van belőlük bőven.

ELSZÍNEZŐDÉSEK

A koffein tartalmú kávék, teák és szénsavas üdítők egyaránt képesek elszínezni a fogzománcot. Általában sárgás, barnás vagy szürkés lerakódások kialakulását idézik elő, melyek jelentkezhetnek a fogfelszínen és a fogközökben is.

Ráadásul, ha nagyon hidegen vagy forrón fogyasztjuk a felsorolt italokat, akkor a fogzománc porózussá válik és így még nagyobb esélyünk van az elszíneződések kialakulására.

Hogy megelőzzük a fogak elsárgulását, bebarnulását, az italokat lehetőség szerint fogyasszuk gyorsan, szívószál használatával és csökkentsük le a koffein napi mennyiségét. Fogmosáskor használjunk fogfehérítő fogkrémeket.

FOGZOMÁNC KÁROSODÁSA

Nagy mennyiségű koffein hatására meggyengül a fogzománc szerkezete, ezáltal sokkal gyorsabban kopik. Amennyiben kevesebb koffeint fogyasztunk, meggátolhatjuk a szájüregi panaszok kialakulását, illetve ha szénsavas üdítőkről van szó, iváskor mindig használjunk szívószálat. Napi szájápoláshoz használjunk zománcerősítő termékeket.

FOGCSIKORGATÁS

Mivel a koffein növeli a szervezet stressz szintjét és az alvászavarok kialakulását is elősegíti, az esti órákban már nem érdemes koffeintartalmú ételeket, italokat fogyasztani.

A megnövekedett stressz szint fogszorításhoz, fogcsikorgatáshoz vezethet, ami fogfájást, fejfájást, állkapocs fájdalmat vagy lekopott fogzománcot is eredményezhet.

Amellett, hogy a nappali koffeinfogyasztást mérsékeljük, az estit pedig teljesen elhagyjuk, éjszakára viselhetünk fogvédőt, ami megakadályozza a fogak esetleges kopását, megrepedését.

SZÁJSZÁRAZSÁG

Az Ausztrál Fogászati Szövetség álláspontja szerint a koffein nem csak a fogzománcot károsítja, hanem a természetes nyáltermelést is befolyásolja. Mivel az elfogyasztott koffein hatására szájszárazság jelentkezik, a fogszuvasodást okozó baktériumok intenzívebben elszaporodnak és könnyebben alakul ki fogszuvasodást.

A szájszárazság kezelésére használjunk speciális szájápolási szereket.

Hogy megelőzzük a szájszárazságot és a fogszuvasodást, minden pohár kávé mellé fogyasszunk egy pohár vizet is, ezzel pótolhatjuk a kávé által elvont folyadékmennyiséget.

A koffein vízhajtó tulajdonsága tea vagy energiaital fogyasztás mellett is fennáll, ezért minden, koffeintartalmú élelmiszer és ital fogyasztása mellett gondoskodjunk a megfelelő vízbevitelről is!

 

AJÁNLOTT NAPI KOFFEIN MENNYISÉG

Az Egyesült Államokbeli Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) álláspontja szerint a koffein bár elismert és bejegyzett összetevő, óvatosan kell vele bánnunk, hiszen függőséget okoz, előidézi a depresszió, a magas vérnyomás, az emésztési és fogászati panaszok kialakulását.

Az FDA 400 mg koffeinben állapítja meg a biztonságos fogyasztási mennyiséget egy egészséges felnőtt ember számára.

Koffeintartalom a leggyakoribb élelmiszerekben (Washington Egyetem – 2007):

Kávé (150 ml): 60-150 mg
Koffeinmentes kávé (150 ml): 2-5 mg
Tea (150 ml): 40-80 mg
Forró csokoládé (150 ml): 1-8 mg
Csokis tej (225 ml): 2-7 mg
Mountain Dew (360 ml): 55 mg
Coca Cola (360 ml): 64 mg
Coca Cola – diétás (360 ml): 45 mg
Dr. Pepper (360 ml): 61 mg
Pepsi (360 ml): 43 mg
7-up (360 ml): 0 mg
Sprite (360 ml): 0 mg
Starbucks Kávés Jégkrém (1 csésze): 40-60 mg
Kit Kat csokoládé (46 g): 5 mg
Csokoládés jégkrém (50 g): 2-5 mg
Tejcsokoládé (28 g): 1-15 mg
Keserű csokoládé (28 g): 5-35 mg

Item added to cart.
0 items - Ft