A fogkefe választás 5 alapszabálya

Fogaink és fogínyünk egészségét hosszú távon csak megfelelő szájhigiéniával tarthatjuk fent, annak hiányában egyre többször szembesülünk majd a leggyakoribb szájüregi betegségekkel (pl. fogkő, fogszuvasodás, ínyproblémák). Szájápolási eszköztárunk egyik legfontosabb eleme a fogkefe, melynek professzionális kiválasztása gyökeresen megváltoztathatja szájüregünk ápoltságát.

fogkefe valasztas

Mielőtt legközelebb fogkefe-vásárlásra adnád a fejed, érdemes átgondolnod a következő szempontokat:

1. Mindig a célnak megfelelően válassz fogkefét!

Nem mindegy, hogy valaki gyakori ínyvérzéstől, fogkőtől szenved vagy éppen fogpótlással rendelkezik, esetleg fogszabályzót visel.

(X) hirdetés

Rég elmúltak már azok az idők, amikor a fogmosás unalmas és szabványosított tevékenység volt – ma már mindenki a maga igényeinek megfelelően választhat szájápolási eszközt – sőt, ezt is kell tennie.

Mielőtt azt gondolnád, hogy ez csak felesleges körülményeskedés, gondolj bele a következőkbe:

– az ínybetegségtől szenvedőknél a kemény sörtéjű fogkefék árthatnak a fogínynek, ami visszahúzódhat a fogakról;

(X) hirdetés

– a fogszabályzó területén sokszorosára nő a baktérium felhalmozódás, ami megfelelő szájápolás hiányában fogszuvasodást idézhet elő a fogszabályzó környékén;

– ha valaki erősen fogkövesedik, érdemes medium fogkefére váltania, az ugyanis hatékonyabban távolítja el a makacs lepedéket;

– a fogpótlások (hidak, koronák) területén az ételmaradékokból és baktériumokból álló plakk képződése felerősödik, ami bejutva a fogpótlások alá fogszuvasodást, gyulladásokat idézhet elő.

Egyáltalán nem mindegy tehát, hogy milyen a szájüregi anatómiánk; figyeljünk rá oda, hogy egy olyan mindennapos használatra szánt eszközt, mint a fogkefét, kellő alapossággal válasszuk meg.

2. Számít a sörte keménysége!

Mielőtt legközelebb a boltban leemelnéd az első, kezed ügyébe akadó fogkefét, emlékezz rá, hogy ellenőrizned kell a csomagoláson feltüntetett sörtekeménységet!

A sörteszálak általában 4 keménységi osztályba sorolhatók, melyeket a legtöbb gyártó követ:

– hard/kemény: kemény sörte szálak, melyek nem igazán ajánlottak, hiszen a legtöbben így is túl erősen nyomjuk a fogainkra a fogkefét, egy kemény sörtéjű fogkefével pedig fizikálisan árthatunk a fogzománcunknak és a fogínyünknek;

– medium/közepesen kemény: medium fogkefét akkor válasszunk, ha szájüregünkben erős a lepedék felhalmozódás, gyakran kell fogkő-szedésre járnunk, vagy ha fogorvosunk kifejezetten ajánlja számunkra. Az óvatos fogmosás ez esetben is fontos!

– soft/ puha: a puha sörtéjű fogkefe általánosságban bárki számára használható, mert nem irritálja a fogínyt és nem koptatja a fogzománcot, még erősebb nyomás mellett sem. Fogínyvérzés esetén mindenképp soft fogkefe mellett maradjunk, a gyulladt szöveteknek nem tesznek jót a keményebb sörtéjű fogkefék.

– extra/ultra soft: a különösen puha sörtéjű fogkefék használata gyakori ínyvérzés, ínysorvadás, íny visszahúzódás, szájsebészeti beavatkozás, sugárkezelés miatt érzékennyé vált fogíny mellett javallt, amikor a fogíny védelme az első számú cél.

3. Nézd meg a sűrűséget!

fogkefe sorteMa már egyre több gyártó tünteti fel a fogkeféken, hogy hány darab sörtéből épül fel a fogkefe feje. Mindennek annyi a gyakorlati jelentősége, hogy minél több sörteszálat illesztenek a fogkefébe, az annál sűrűbb lesz, így annál hatékonyabban távolítja el a lepedéket.

Egy ritkás fogkefe kisebb felületen érintkezik a fogfelszínnel, így több plakkot hagyhat a fogakon és a fogínyen.

4. Célzott fogmosás? Igen!

Fogkefe választáskor nem csak a hagyományos fogkeféket kell számításba vennünk. Léteznek speciális rendeltetésű fogkefék, melyek bizonyos esetekben sokkal hatékonyabbak, mint a hagyományos formájú fogtisztítók. Ilyen speciális termékek:

fogkefék implantátumhoz,
fogkefék fogszabályzóhoz,
egycsomós fogkefék (fogszabályzóhoz, fogpótlásokhoz, szabadon álló fogakhoz, hátsó fogakhoz),
műfogsor-tisztító fogkefék.

Az elektromos fogkefék ma már egyre népszerűbbek, melynek hátterében hatékonyságuk áll. Léteznek hagyományos forgó fejjel rendelkező termékek illetve szónikus fogkefék is – utóbbiak jóval magasabb rezgésszámon mozognak.

5. Vedd számításba az életkorodat!

Az életkori sajátosságok a szájápolásban is sokat számítanak, hiszen teljesen más az anatómiája egy 7 éves gyermeknek és egy középkorú felnőttnek.

A baba fogkeféken és gyermek fogkeféken mindig feltüntetik az életkori ajánlást, 12 éves kor felett pedig már felnőtt fogkefét érdemes használni.

Később annak megfelelően válasszunk fogkefét, hogy milyen szájüregi panaszaink vannak, vagy milyen pótlásokkal rendelkezünk. A felnőtteknek általában nem okoznak gondot a nagyobb méretű fogkefék, de ha a kisebb fejjel kényelmesebbnek érezzük a fogmosást, választhatunk felnőtteknek szánt, kompakt méretű fogkefét is.

Elektromos fogkeféből szintén életkorunknak megfelelően válasszunk – néhány hónapos kortól egészen öregkorig nyugodtan használhatunk elektromos fogkeféket.

Item added to cart.
0 items - Ft