A fogágybetegség megnöveli a mellrák kockázatát

A fogágybetegségtől szenvedő, változókoron vagy menopauzán átesett hölgyek nagyobb eséllyel betegednek meg mellráktól – adja hírül a Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention onkológiai szaklap. A kutatási anyagból az is kiderül, hogy a dohányosok gyakrabban érintettek.

fogagybetegseg mellrak

A parodontális vagy fogágy betegségek súlyossága változó, a mindennapos ínyvérzés épp úgy ide sorolandó, mint a fogakat megtámasztó lágyszövetek és csontállomány súlyos megbetegedése, ami végül a fogak elvesztéséhez vezet.

Sajnos a fogíny megbetegedését számos más egészségügyi problémával összefüggésbe hozták már, ilyenek a szívbetegség, a stroke, a diabétesz valamint a fej és nyak-, a hasnyálmirigy-, a szájüregi- és a tüdőrák is. A betegségek közötti kapcsolatot a krónikus gyulladással hozták összefüggésbe.

(X) hirdetés

A fogágybetegségek mögötti kockázati tényezők közé sorolható a genetikai hajlam, a dohányzás és a női hormonális változások is, melyek sokkal érzékenyebbé teszik a fogínyt, ami így hamarabb begyulladhat.

Hajlamosító tényezőnek számít a meggyengült immunrendszer is, melynek hátterében állhat cukorbetegség vagy daganatos betegség is. Azok a gyógyszerek, melyek befolyásolják a normál nyáltermelést, sokkal sebezhetőbbé teszik a szájüreget a fertőzésekkel szemben.

A rendszeres fogmosás, fogközi tisztítás és a fogorvosi ellenőrzés segít az ínybetegségek megelőzésében.

(X) hirdetés

Jo L. Freudenheim professzor, a Buffalo-i Egyetem munkatársa kollégáival olyan kutatásba kezdett, ami tisztázná a parodontális betegségek és a mellrák közötti lehetséges kapcsolatot.

Csapata összesen 73 737 menopauzán átesett hölgyet vizsgált, akik egyike sem szenvedett korábban mellráktól, de 26,1%-nál fogágy betegséget regisztráltak.

A 6,7 éves utókövetési időszak elteltével összesen 2 124 hölgynél diagnosztizáltak mellrákot, a kutatóknak pedig azt is sikerült megállapítani, hogy a mellrák 14%-kal többször fordult elő azoknál a betegeknél, akik fogágy betegségtől szenvedtek.

Azon nők körében, akik az elmúlt 20 évben hagyták abba a dohányzást, 36%-kal nőtt meg a mellrák kialakulásának esélye, míg az aktívan dohányzók körében ez a szám 32% volt. Azok a hölgyek viszont, akik soha nem cigarettáztak, csak 6%-os értéket mutattak, azok pedig akik 20 évnél régebb óta nem dohányoznak, 8%-kal voltak hajlamosabbak a mellrákra, miközben fogágy betegségtől is szenvedtek.

Freudenheim professzor elmondta: „Tudjuk, hogy a jelenleg és korábban dohányzó emberek szájüregében teljesen mások a baktériumok, mint a nemdohányzók körében.”

Az egyik lehetséges magyarázat a parodontális megbetegedés és a mellrák között az a baktérium lehet, ami a véráramba kerülve végső soron a mell szöveteivel is kapcsolatba léphet. Ennek alátámasztásához további vizsgálatokra van szükség.

Item added to cart.
0 items - Ft