A finomított keményítők kedveznek a fogszuvasodás kialakulásának

Manapság rengeteg étkezési tanáccsal találkozik az ember, melyeken egyre nehezebb eligazodnunk. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából nemrégiben készített tanulmány szerint a teljeskiőrlésű szénhidrát-források kedvezőbb hatással vannak a szájüreg egészségére, mint a finomított szénhidrátok.

A brit Newcastle Egyetem nemrégiben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megbízásából összefoglalót készített harminchárom klinikai tanulmány alapján. Az összefoglaló alapjául szolgáló elemzések a fogszuvasodás, a szájüregi rák és a fogágybetegség kapcsolatát vizsgálták a gyorsan emészthető keményítők (pl. fehér kenyér, sütemények, perecek) valamint a lassan emészthető keményítő források (pl. hüvelyesek, teljes kiőrlésű gabonák) között.

Az elemzők szerint nincsen rá bizonyíték, ami alátámasztaná az összefüggést az elfogyasztott keményítő mennyisége és a fogszuvasodás kialakulásának valószínűsége között, ugyanakkor a gyorsan emészthető keményítők alapjában növelik meg a fogszuvasodás kockázatát, hiszen a nyálban található amiláz nevű enzim ezeket a keményítőket cukorrá bontja.

(X) hirdetés

A Journal of Dental Research online felületén közölt elemzés szerint a lassan emészthető keményítők ezzel szemben védenek az ínybetegségek kialakulásától és csökkentik a szájüregi rák kockázatát is.

„Azon meggondolatlan divat ellenére, miszerint a szénhidrátokat teljes mértékig száműzni kell étrendünkből, valójában a szénhidrátokban gazdag étrend kedvez a szájüreg egészségének, egészen addig, amíg alacsony cukortartalommal rendelkezik és olyan teljeskiőrlésű gabonákból készülő élelmiszereket tartalmaz, mint a tészta, a kuszkusz vagy a teljeskiőrlésű kenyerek”– mondja Dr. Paula Moynihan, a Newcastle Egyetem táplálkozástudományi professzora.

„A vásárlóknak egyszerűen keresniük kell a ’teljesértékű’ és ’teljeskiőrlésű’ feliratokat az élelmiszereken”– teszi hozzá a professzor.

(X) hirdetés

Az Egészségügyi Világszervezet a szénhidrátfogyasztás irányelveinek frissítésén dolgozik. Jelenleg a WHO ajánlása szerint a napi hozzáadott cukorfogyasztás mértéke ne lépje túl az elfogyasztott napi kalóriamennyiség 10 százalékát.

 

Item added to cart.
0 items - Ft