A cukorbetegek nagyobb eséllyel veszítik el a fogaikat

Azt már eddig is számos tanulmány vizsgálta, hogy miként alakul a fogveszteség aránya az lakosság körében általánosságban, eddig azonban hiányosak voltak az ismereteink a cukorbetegeket érintő fogveszteség arányáról. Ennek kiderítésére egy amerikai kutatócsoport nemrégiben 37 500 beteg 40 évre visszamenő adatait elemezte, melyből egyértelműen kiderült, a cukorbetegek nagyobb eséllyel veszítik el fogaikat, mint egészséges társaik.

Kép: illusztráció. /Dental-tribune.com/
Kép: illusztráció. /Dental-tribune.com/

Az Egyesült Államokbeli Duke Egyetem kutatói megfigyeléseikből arra következtettek, hogy a diabéteszes betegek etnikai származásuktól függetlenül több fogat veszítenek el, mint egészséges társaik.

Habár a fogveszteség esélye a kor előre haladtával egyre nő, annak mértékét úgy tűnik, mégis befolyásolják bizonyos tényezők, ilyen a cukorbetegség és az etnikai származás – állítják a szakemberek.

(X) hirdetés

A nem latin-amerikai fekete bőrű lakosok körében a fogveszteség sokkal gyakoribb, mint a nem latin-amerikai fehér bőrűek és a mexikói-amerikaiak körében. A statisztikákból kiderült, hogy a cukorbeteg nem latin amerikai fekete lakosok veszítik el fogaikat a legnagyobb számban.

Ennek folytán a kutatók arra következtettek, hogy a megfelelő szájápolási-, és fogmegtartó módszereket szélesebb körben kell kommunikálni a cukorbeteg felnőttek körében, különösen a kisebbségi etnikumok esetében. A kommunikációba nem csak a fogorvosoknak, hanem a háziorvosoknak is be kell kapcsolódniuk.

Mivel egyre több tanulmány támasztja alá, hogy a szájüreg egészsége hatással van szervezetünk általános egészségi állapotára, a jelenleginél komplexebb megközelítésre van szükség ahhoz, hogy az emberek jobb ellátáshoz jussanak. (Az például már régóta ismeretes, hogy az 1-es és 2-es típusú cukorbetegség is megnöveli a fogágy-betegség kockázatát.)

(X) hirdetés

Az Egyesült Államokban a cukorbetegség egyre gyakoribb. 1980-ról 2014-re a diagnosztizált cukorbetegek száma a négyszeresére nőtt. Becslések szerint jelenleg az amerikai lakosság 9,3%-át, kb. 29,1 millió embert érint a diabéteszt, ami magában foglalja a kb. 8,1 millió diagnosztizálatlan beteget is.

2010-ben az Államokban a cukorbetegség a halálozások 7. leggyakoribb oka volt. A cukorbetegségi ráta jóval magasabb az Amerikában élő kisebbség körében, mint a nem latin-amerikai fehérek között (13,2% nem latin-amerikai fekete, 12,8% latin-amerikai és 7,6% nem latin-amerikai fehér lakos).

A tanulmányt a Preventing Chronic Disease betegségmegelőzési szaklap decemberi számában publikálták.

Item added to cart.
0 items - Ft