Táplálkozási szokásaink befolyásolják egészségi állapotunkat, ezt már számos tanulmány és gyakorlati tapasztalat alátámasztotta. A mediterrán ételeket különösen jótékonynak ismerjük, a szív- és érrendszeri valamint a rákos megbetegedések kockázatát is képesek jelentősen csökkenteni.
A British Journal of Cancer onkológiai szaklap hasábjain közölt tanulmány szerint azok, akik étrendjükbe rendszeresen beépítik a mediterrán fogásokat, jelentősen csökkenthetik a szájüregi- és torokrák kialakulásának kockázatát.
A Milánói Egyetem munkatársai 1997 és 2009 közötti olasz és svájci adatokat vizsgáltak, köztük 768 szájüregi ráktól szenvedő beteg és 2 078 egészséges személy adatait.
Az elemzések után kiderült, hogy a mediterrán ételek kedvezően hatnak a szájüregi rákra – állítják a kutatók. A szájüregi és torokrák kialakulása jelentősen csökkent azoknál, akik a mediterrán konyha elemeivel – olívaolaj, zöldségek, teljes kiőrlésű tészták, mérsékelt hús- és tejtermékfogyasztás – gazdagítják az étrendjüket.
Az észlelt pozitív hatás sokkal markánsabban jelentkezik a fiataloknál, a magasabb iskolázottságú személyeknél és az ex-dohányosoknál.
Európai tendenciákat figyelembe véve a szájüregi rák a 12. leggyakoribb ráktípus a férfiak körében. 2008-ban megközelítőleg 132 000 fej- és nyaki daganatos megbetegedést regisztráltak Európa szerte, közülük 62 8000 halálos esetet.
A legmagasabb előfordulási gyakoriság Magyarországot és Spanyolországot jellemzi, a betegség pedig továbbra is inkább a férfiakat érinti – egyelőre nem figyelhető meg növekvő tendencia a nők és fiatal felnőttek körében.
Sajnos azonban az említett betegségek vonatkozásában több kelet-európai országban is egyre nő a halálozási ráta, épp ezért különösen fontos a daganatos megbetegedések megelőzése és korai felismerése.