7 ok, amiért különösen fontos a gyermekkori szájápolás

Mivel a gyermekek még nem elég egészségtudatosak, így szüleiknek kell fokozott figyelmet fordítaniuk a megfelelő szájápolási rutin mihamarabbi kialakítására. Napjainkban az egyik legfőbb kihívást a cukrozott, finomított szénhidrátokban gazdag ételek jelentik, hiszen ezek megsokszorozzák a fogszuvasodás és ínybetegségek kialakulásának esélyt. Professzionális szájhigiénés szokásokkal nem csak a későbbi kiadásoktól kímélhetjük meg a családi kasszát, de hosszú távon hozzájárulhatunk gyermekünk egészségének és önbizalmának megőrzéséhez.

1.) Megelőzhetjük a fogszuvasodást

Fogszuvasodás a szájban található élelmiszermaradványokon élő baktériumok elszaporodása következtében alakul ki. A főként cukorral táplálkozó Streptococcus mutans baktérium a szájüregben található szénhidrátok lebontása közben savakat termel, melyek károsítják a fogzománcot, míg végül annak szerkezete annyira meggyengül, hogy lyuk jelenik meg a fogzománcon.

(X) hirdetés

Fontos tudnunk, hogy a fogszuvasodás nem csak egyetlen fog problémája lehet, hiszen amennyiben nem kezelik időben, egyik fogról a másikra terjedhet, és idővel nem csak esztétikai problémát jelent, de rontja a gyermek életminőségét is (sajnos számos gyermeknek vannak álmatlan éjszakái a lyukas fogak okozta fájdalom miatt).

2.) Elbúcsúzhatunk az ínyproblémáktól

Ha gyermekünk ínye duzzadt, piros vagy fájdalmas, feltételezhetjük, hogy az ínyproblémák legenyhébb formája, a gingivitis, más néven ínygyulladás kezd kialakulni szájüregében. Az esetek többségében a fogkő szintén ínygyulladást okoz, ami nem csak a fogíny visszahúzódását eredményezheti, de kellemetlen lehelettel is társulhat, mely hatással van gyermekünk közösségi életére is. A betegség otthonunkban is egyszerűen felismerhető, legfőbb tünete a fogmosás vagy fogselyem használata közben jelentkező ínyvérzés.

(X) hirdetés

3.) Megszűnik a kellemetlen szájszag

A halitosis néven is ismert kellemetlen szájszag fő oka a nem megfelelő szájhigiénia, az ínygyulladás és a fogszuvasodás. Ha gyermekünknél állandósult kellemetlen leheletre leszünk figyelmesek, érdemes fogorvoshoz fordulni a problémával, aki pontosan diagnosztizálja, hogy mi okozza a panaszokat és segít annak kezelésében is (pl. fogszuvasodás ellátása, fogtömés készítése, fogkőeltávolítás, terápiás szájápolási szerek használatának javaslata). Fontos, hogy otthonunkban is alakítsunk ki gyermekünk számára rendszeres szájápolási ütemtervet, mely magában foglalja a fogazat és fogíny mindennapos tisztítását.

4.) Javul az általános egészségi állapotunk

A fogak, az íny és a szájüreg egészsége a szervezet általános egészségi állapotára is hatással van. A fogászati betegségek, főleg az ínybetegségek, súlyos egészségügyi problémákhoz vezethetnek, például agyvérzéshez, cukorbetegséghez, szívbetegségekhez, stb. Ezen betegségek előfordulása gyermekek esetében kevésbé valószínű, ennek ellenére fontos, hogy megelőzzük a gyulladásos állapotok kialakulását!

5.) Idejében felismerjük a fogászati problémákat

Amennyiben idejében elkezdődik a fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel, a fogorvos már korai szakaszában felfedezheti a fogászati problémákat, így lehetőség nyílik azok azonnali kezelésére és a további károsodás megelőzésére. Fogorvossal vagy dentálhigiénikussal történő konzultáció során javaslatokat kaphatunk a fogászati problémák megelőzésére, az egészséges fogápolási rutin kialakítására.

6.) A maradó fogak hatékony védelme

Sokan sajnos azt gondolják, hogy a gyermekek tejfogai előbb-utóbb úgyis kiesnek, így nem fordítanak kellő figyelmet rájuk, holott a tejfogak határozzák meg a maradó fogak későbbi pozícióját, megfelelő növekedését. A kisgyermekek szájüregi egészségének fenntartása egy hosszabb távú befektetésnek is tekinthető, melynek elhanyagolása idővel súlyos problémákhoz vezethet a maradó fogazatban.

7.) Gátlások megelőzése

Sajnos sok gyermek nem mer magabiztosan mosolyogni a sárguló, szuvasodó fogai miatt, a kis korban átélt fogfájás pedig életre szóló negatív élményt jelenthet mind a fogazattal, mind a fogorvossal kapcsolatban, akinek kezelnie kell a panaszos fogat. Kellő odafigyeléssel megelőzhetjük a gyermekkori szájüregi panaszokat, így gyermekünk magabiztosan, félelmek nélkül tekinthet a szájápolásra, fogászatra.

 

Tippek a megfelelő gyermekkori szájhigiéna kialakításához:

Biztosítsuk gyermekünknek a rendszeres fogászati ellenőrzés lehetőségét! A kisbabákat már az első életév betöltését megelőzően érdemes rutin fogászati ellenőrzésre vinni, majd ezt követően félévente beiktatni egy rutin ellenőrzést.

Előzzük meg a cumisüveg okozta fogszuvasodást! A gyermekek gyakran cumisüveggel a szájukban alszanak el, melynek következtében a baktériumok erősen elszaporodhatnak a szájüregben. Nap közben is kerüljük a cumisüveges itatást, próbáljunk minél előbb átállni a pohárból történő ivásra! A cumisüvegbe soha ne gyümölcslevet vagy cukros teákat töltsünk!

Biztosítsunk egészséges élelmiszereket gyermekünk számára! Kerüljük a cukros ételeket, hiszen az elfogyasztott táplálék erősen meghatározza a szájüregi egészséget. Kerülendő a fagylalt, csokoládé, sütemény, cukros üdítő, gyorsétel, péksütemény.

Tartsuk be a napi kétszeri fogmosást! Minél hamarabb tanítsuk meg gyermekünknek a szájüregi egészség megőrzéséhez szükséges szokásokat, így a napi kétszeri fogmosást életkornak megfelelő fogkrémmel!

– Tanítsuk meg fogköztisztításra és szájvíz használatra! Előfordulhat, hogy a fogmosás önmagában nem távolítja el a fogak között megtapadt ételmaradványokat, így fogselyem, fogköztisztító kefe vagy szájzuhany használata szükséges.
Engedélyezheti a gyermek számára az életkornak megfelelő antiszeptikus szájvizek használatát is, melyekkel megakadályozható a baktériumok elszaporodása, az ínygyulladás és a kellemetlen szájszag.

Item added to cart.
0 items - Ft