6 szájápolási tipp terhesség idejére

Terhesség során a nőknek számtalan új dologra kell odafigyelni, amire korábban talán nem is fektettek különösebb hangsúlyt. Az étkezési szokások, a megfelelő vitaminbevitel vagy a szépségápolási szerek ellenőrzésén túl várandósság idején az addigi szájápolási szokásokat is felül kell vizsgálni, hiszen az elhanyagolt fogazat a babának és a mamának is árthat.

terhesseg szajapolas

1. Megfelelő fogkefe kiválasztása

Mivel terhesség során olyan hormonális változások zajlanak le az édesanya szervezetében, melyek hatással vannak többek között a fogíny egészségére, fontos, hogy odafigyeléssel válasszunk fogkefét a várandósság idejére.

(X) hirdetés

A puha, extra puha fogkefék azért ajánlottak a terhesség során, mert lágy sörtéik nem tesznek kárt a gyulladásra hajlamos fogínyben. Ráadásul a várandósság idején jelentkező reggeli rosszullétek, hányások felpuhítják a fogzománcot, amit egy kemény sörtéjű fogkefével könnyedén lekoptathatunk.

Fontos, hogy a terhesség során maximum 2-3 havonta cseréljük le a fogkefénket vagy az elektromos fogkefe fejét, mert a bakteriális szennyezettség árthat a szervezetünknek.

 

2. Ideális fogkrém

(X) hirdetés

Terhesség és szoptatás során kerüljük a klór-hexidin vagy triklozán tartalmú szájápolási szereket, ezek ugyanis az anya szervezetén keresztül a kisbabához is eljuthatnak. Igyekezzünk minél kevesebb veszélyes összetevőből álló fogkrémet választani.

Ha a reggeli rosszullétek miatt nem szívesen mosunk fogat a reggeli órákban, akkor toljuk át a fogmosást délelőttre, a lényeg, hogy az esti fogmosással együtt naponta kétszer mindenképp mossuk meg a fogainkat.

Az íz- és szagérzékenység miatt a várandósság során választhatunk kevésbé karakteres, mentolmentes, enyhébb aromájú fogkrémeket.

 

3. Szájüreg pH értékének fenntartása

A terhesség során jelentkező gyakori hányás károsan hat a fogakra, hiszen a szájüregbe kerülő gyomorsav erősen maró hatású. Fontos, hogy hányás után kiöblítsük a szánkat tiszta vízzel vagy egy kis tejjel, melyek hatékonyan visszaállítják a szájüreg pH értékét.

Azonban soha, semmilyen körülmények között ne mossunk fogat azonnal a hányás után, ilyenkor ugyanis a felpuhult fogzománcban könnyen kárt tehetünk. Öblögetés után inkább rágózzunk egyet és legalább 1-2 órát várjunk a fogmosással!

Ha szájvízzel öblögetünk, válasszunk inkább alkoholmentes típust, ami nem szárítja ki a szájüreget.

 

4. Fogközök tisztán tartása

Gyakran a fogszuvasodás és az ínygyulladás nem a fogak rágófelszínén indul meg, hanem a fogközökben. Éppen ezért terhesség idején kiemelten fontos a fogközök rendszeres (napi legalább egyszeri) tisztán tartása.

Fogköz tisztításhoz választhatunk fogselymet vagy interdentális fogkefét (fogközkefét), esetleg használhatunk szájzuhanyt, amivel nem csak a fogközök tarthatók tisztán, hanem a kialakult ínygyulladás is enyhíthető.

 

5. Fogorvosi felügyelet

Születendő gyermekünk egészsége szempontjából az a legfontosabb, hogy a terhesség során fogínyünk végig egészséges, gyulladásmentes maradjon, hiszen a fogínygyulladás megnöveli a terhességi mérgezés és a koraszülés kialakulásának kockázatát.

Fontos, hogy már a terhesség előtt ellátogassunk fogorvosunkhoz, aki ellátja szuvasodásnak indult fogainkat és megtisztítja fogazatunkat a fogkőtől és lepedéktől, hogy fogínyünk tökéletesen egészséges állapotba kerüljön.

Terhesség alatt sem szabad elfeledkeznünk a rendszeres ellenőrzésekről, hiszen az ínygyulladás már néhány nap elteltével kialakulhat. Bár az 1. trimeszterben és a 3. trimeszter második felében nem ajánlottak a komolyabb beavatkozások, hiszen gyermekünk fejlődése szempontjából ezek a legmeghatározóbb időszakok, a rutin tisztítást a terhesség alatt szinte bármikor elvégezheti fogorvosunk.

A röntgenezés szinte minden esetben ellenjavallt a várandósság során.

 

6. Kiegyensúlyozott táplálkozás

Terhesség során étvágyunk megnőhet és kívánóssá válhatunk, azonban nagyon fontos, hogy ezekben az időszakokban is figyeljünk oda az elfogyasztott ételek minőségére. Kerüljük a túlságosan cukros, savas ételeket, hiszen ezek nagyon hamar kikezdik a fogzománcot és fogszuvasodást idézhetnek elő.

Gyümölcsökben és rostokban gazdag ételekkel, magas kalciumtartalmú élelmiszerekkel azonban támogathatjuk nem csak saját, hanem gyermekünk fogainak egészségét is, hiszen a tejfogak fejlődése már a terhesség 3. hónapjában megindul az anyaméhben. Ha kiegyensúlyozottan táplálkozunk, születendő gyermekünk minden létfontosságú vitamint és ásványi anyagot megkap ahhoz, hogy egészséges fogakkal és csontozattal jöjjön a világra.

Item added to cart.
0 items - Ft