5 hosszú távú érv a fogtömés mellett

Sokunkkal előfordult már, hogy a fogorvosi székben ülve meglepődve hallgatjuk, hány tömésre váró, szuvasodásnak indult fogunk van, pedig mi ezekből egyet sem vettünk észre. Ezek a meglepetést okozó szuvasodások vagy túl kicsik vagy túlságosan rejtettek ahhoz, hogy felfigyeljünk rájuk, ennek ellenére nem szabad lebecsülnünk őket és halogatni a kezeltetésüket. El is mondjuk, hogy miért.

A korai fogtömésnek számos előnye van.
A korai fogtömésnek számos előnye van.

 

 1. Önbizalom, megjelenés

A szuvasodás folyamata nem áll meg magától, épp ezért ami ma kis szuvasodás, az pár év múlva már elég látványos jelenség lesz. Gondolhatjuk, hogy olyan rejtett helyen van, hogy csak mi láthatjuk, ez azonban pont elég.

(X) hirdetés

Egy rossz állapotú fogazat hatással van az önbizalmunkra; nem mosolygunk olyan önfeledten esetleg állandóan piszkáljuk a nyelvünkkel a szuvas fogunkat, ami igen komikus látvány a külső szemlélők számára.

 

2. Jövőbeli fogtömések

Mivel kezeletlenül hagyva a szuvasodás egyre nagyobb területet fog érinteni, így a fog tömésekor egyre nagyobb részt kell lecsiszolni, hogy biztonsággal elkészíthető legyen a fogtömés.

(X) hirdetés

Minél nagyobb kiterjedésű a fogtömés, annál hamarabb lazulhat meg, ráadásul minden egyes új tömés alkalmával csak tágítani fogják a területet, ami egyre közelebb visz minket ahhoz, hogy koronát kelljen tetetni a fogra.

 

3. Fogérzékenység kivédése

Meglehet, hogy a szuvas fogunk idegi fájdalmat még nem okoz, hiszen a szuvasodás nem érte el a fog lágy szöveteit és az idegeket, ennek ellenére szerezhetünk általa néhány kellemetlen percet.

A szuvas fogak ugyanis hajlamosabbak a fogérzékenységre, ami egy igen zavaró mindennapos probléma. Minden egyes étkezés és ivás alkalmával érezhetjük a megsajduló fogunkat, ami így jelzi számunkra, hogy bármennyire kicsi is a baj, érdemes minél hamarabb kezeltetni.

 

4. Gyökérkezelés elkerülése

A mai fájdalomcsillapító módszerek mellett nem kell fájdalomtól tartanunk, ha gyökérkezelésre kerül sor, azonban maga a procedúra, a többszöri székbe ülés bizony fárasztó lehet.

Gyökérkezelésre akkor van szükség, amikor a szuvasodás már elérte a fog belső szöveteit és ott gyulladást okozott. Ennek hatására igen erős fogfájás alakul ki, amin a gyógyszerek nem segítenek, ilyenkor a gyökérkezelés – végső esetben a foghúzás – jelenthet megoldást.

Ha még idejében betömetjük a fogunkat, elég messze lesz az érintett rész a fogidegtől, ezért nem kell tartanunk a fájdalomtól és az elhúzódó procedúrától sem.

 

5. Spórolás

Ha azt gondoljuk, spórolunk a fogtömés elhalasztásával, sajnos tévedünk. Ha nem gondoskodunk idejében a fog töméséről, akkor a későbbiekben egyre növekvő költségekkel kell számolnunk.

Már egy mélyebb szuvasodás kezelése is több pénzbe kerül, de sokszorosát hagyjuk ott akkor is, ha gyökérkezelésre van szükség.

Ha pedig a problémáról hosszú időn keresztül, évekig nem veszünk tudomást, akkor számolhatunk a korona elkészítésének költségeivel, vagy ha foghúzásra is sor került, akkor egy többtagú koronáról, esetleg egy implantációról.

A felsorolt beavatkozások akár a fogtömés árának 10-15-szörösét is elérhetik, épp ezért nem csak egészségügyi, hanem anyagi érdekünkben sem szabad legyinteni azokra a láthatatlan, ártalmatlan kis szuvasodásokra.

Item added to cart.
0 items - Ft