11 meglepő tipp szájszárazság ellen

A szájszárazság oka legtöbbször valamilyen belső eredetű, például hormonális probléma vagy betegségek, gyógyszerek mellékhatása. Amennyiben lehetséges, a kiváltó okot kell megszüntetni, azonban ha erre nincs lehetőség, számos praktikát vethetünk be a szájszárazság ellen, melyek jelentős mértékben javítják közérzetünket és szájüregünk egészségét.

A szájszárazság gyakori tünete a kicserepesedett ajak. /Kép: illusztráció, Baldwinsmiles.com/
A szájszárazság gyakori tünete a kicserepesedett ajak. /Kép: illusztráció, Baldwinsmiles.com/

1. Gyógyszerek felülvizsgálata

Gyakran előfordul, hogy valamilyen vényköteles vagy vény nélkül kapható gyógyszer mellékhatásaként jelentkezik a szájszárazság. Ilyen lehet a fájdalomcsillapító, egyes depresszió elleni szerek vagy allergia, epilepszia, inkontinencia, asztma és Parkinson kór kezelésére javasolt kemikáliák.

Természetesen orvosunkkal kell egyeztetnünk a gyógyszer cseréje előtt, de könnyen előfordulhat, hogy egy másik gyógyszer mellett már nem tapasztalunk szájszárazságot.

(X) hirdetés

2. Hormonális eredetű betegségek kivizsgálása, kezelése

Megesik, hogy valamilyen hormonális változás hatása alatt állunk és ezért szárad ki a szájüregünk olyan intenzíven. Ilyen időszak lehet a menopauza is, ami a változókorba lépett hölgyeknél okozhat szájüregi panaszokat. Érdemes felkeresni egy nőgyógyászt vagy endokrinológust, aki a hormonszint vizsgálatát követően javasolhat gyógyszeres kezelést.

A cukorbetegség egyik tüneteként is jelentkezhet a szájszárazság, ezért érdemes rendszeresen megmérni vércukorszintünket.

3. Dohányzás elhagyása

Hisszük vagy sem, a dohányzás lassítja nyáltermelésünket, ami nem csak a szájszárazság miatt lehet kellemetlen, hanem mert kellő mennyiségű nyál híján fogaink természetes tisztulása is korlátozott, így jóval hamarabb kialakulhat fogszuvasodás vagy ínygyulladás.

(X) hirdetés

Ha valamilyen más, például belső eredetű szájszárazságtól küzdünk, akkor is érdemes elhagyni a dohányzást, mert az csak felerősíti a tüneteket.

4. Speciális szájápolási termékek használata

Aki szájszárazságtól szenved, mindenképp felejtse el az alkoholos, erősen szárító hatású szájvizeket és öblögetőket, ezek ugyanis csak rontanak a helyzeten. Léteznek a szájszárazság kezelésére kifejlesztett speciális szájápolási termékcsaládok, érdemes ilyen készítményeket használni.

5. A szájüreg hidratálása

Ha nincs elég nedvesség a szájüregünkben, próbáljuk meg más forrásból pótolni! Igyunk több vizet napközben, különösen evés közben, ami segíti az emésztési folyamatot. Egy jégkocka elszopogatása is csodákra képes, de patikákban vásárolhatunk ún. műnyálat is, ami segít nedvesen tartani kiszáradt szájüregünket.

6. Koffeinbevitel csökkentése

A koffein köztudottan vízhajtó hatású, ami a szájüregben is nyomot hagy: csökkenti nyáltermelésünket, ezáltal szájüregünk hamarabb kiszárad. Próbáljuk meg csökkenteni a napi koffeinbevitelt és mindig gondoskodjunk a kellő folyadékpótlásról.

7. Éjszakai óvintézkedések

A hálószoba párásításával és az ajkak hidratálásával (vazelin vagy ajakír) elkerülhetjük a szájüreg kellemetlen kiszáradását reggelre. Mindig tiszta orrjárattal feküdjünk le aludni, így elkerülhető, hogy ne a szánkon, hanem az orrunkon vegyük a levegőt.

8. Rendszeres rágózás

Ha valaki szájszárazságtól szenved, szerezzen be nyugodtan cukormentes rágógumit és napjában több alkalommal is rágózzon egyet, az ugyanis serkenti a nyáltermelést és nedvesen tartja a szájüreget. Rágó helyett a savanyú cukorkák is csodákra képesek.

 

A szájszárazság következtében kialakuló fogászati panaszok megelőzése érdekében:

9. Cukormentes táplálkozás

Mivel a szájüregben a megfelelő mennyiségű nyál hiányában elszaporodnak a fogszuvasodást okozó baktériumok, ezért csökkentsük drasztikusan cukorfogyasztásunkat. Helyettesítsük édesítővel vagy nyírfacukorral (xilit), ami ráadásul megbontva a fogszuvasodást okozó baktériumok sejtfalát, lassítja a szaporodásukat.

10. A fogzománc erősítése

Hogy fogaink minél ellenállóbbak legyenek a fogszuvasodással szemben, erősítsük fogainkat belsőleg kalcium és D-vitamin együttes alkalmazásával, külsőleg pedig fluorid-, kalcium- vagy foszfáttartalmú fogkrém és alkoholmentes szájöblögető használatával.

11. Megfelelő napi szájhigiénia

A szájszárazság következtében kialakuló panaszok megelőzésének leghatékonyabb módja, ha napi rendszerességgel gondoskodunk szájüregünk tisztaságáról. Ehhez naponta kétszer alaposan meg kell mosni fogainkat, egyszer meg kell tisztítani fogközeinket (fogselyemmel vagy fogközkefével).

Mivel a szájszárazságtól szenvedőknél gyakran jelentkezik szájpenész, így a nyelv rendszeres tisztításáról sem szabad elfeledkezni. Nyelvkaparó segítségével nem csak a nyelvre tapadt baktériumokat és lepedéket tudjuk eltávolítani, de gondoskodhatunk leheletünk üdeségéről is.

Ha műfogsort viselünk, mindennap áztassuk antibakteriális hatású fertőtlenítő folyadékba, hiszen a protézisen ugyanúgy felhalmozódnak a baktériumok.

Item added to cart.
0 items - Ft