Zöldtea és hidroxiapatit együttese enyhítheti a fogérzékenységet

Fogérzékenység jellemzően valamilyen hideg vagy meleg étel vagy ital által kiváltott erős, hirtelen fellépő, éles fájdalom, ami néhány másodperc múlva alábbhagy, majd teljesen elmúlik. Egyes kutatások szerint fogérzékenységtől a lakosság mintegy negyede szenved, ezért folyamatosak azok a laboratóriumi fejlesztések, melyek megoldást kínálhatnak a panaszra.

A fogérzékenység hátterében általában a dentincsatornák szabaddá válása áll, melyet a fogíny visszahúzódása épp úgy előidézhet, mint a fogzománc kopása vagy sérülése is.

Ha a fogzománc alatti dentincsatornák nyitottá válnak, a meleg vagy hideg italok okozta ingerek egyenesen a fogidegekhez juthatnak – éles, hirtelen fellépő fájdalmat idézve elő.

(X) hirdetés

A fogérzékenységtől szenvedő páciensek sajnos hajlamosabbak a fogszuvasodásra is, ezek a nyitott dentincsatornák ugyanis a baktériumok közvetlen támadásának is ki vannak téve.

Jelenleg a fogérzékenység kezelésének egyetlen módszere a dentincsatornák lezárása egy nano-hidroxiapatit nevű kémiai anyaggal, ami azonban nem elég ellenálló a baktériumokkal szemben.

A mindennapos fogmosás és a táplálkozás okozta fogerózió nagyon gyorsan kiüríti a nano-hidroxiapatit részecskéket a dentincsatornákból, így az olyan agresszív baktériumok, mint a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans könnyedén eljuthat a fog mélyebb rétegeibe.

(X) hirdetés

A kínai Wuhan Egyetem kutatócsoportja az ACS Applied Materials & Interfaces szakmai folyóiratban publikálta legújabb kutatási anyagát, ami egy továbbfejlesztett terápiás alternatívát vizsgált a fogérzékenység kezelésében.

A vizsgálatokat vezető Dr. Cui Huang és kollégái olyan új, „sokoldalú biológiai anyagot” fejlesztettek ki, ami a hagyományos nano-hidroxiapatit mellett egy új összetevőt, zöldtea kivonatot is tartalmaz.

Található ugyanis a zöldteában egy epigallokatekin-3-gallát (ECGC) nevű összetevő, ami egyúttal a zöldtea legaktívabb polifenolja és amiről korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy hatékonyan küzd a fogszuvasodást okozó S.mutans ellen.

A nano-hidroxiapatit és a ECGC elegyét a szakértők mezoporózus szilícium-dioxid nanorészecskékbe (MSN) zárták, ami egy szintén sokoldalúan használt anyag a gyógyszerészetben. Az MSN-ek nagyon ellenállónak bizonyultak a fogszuvasodást okozó savakkal szemben és kiváló mechanikai teherbírással rendelkeznek.

Konfokális pásztázó mikroszkóp segítségével a kínai csapat először azt tesztelte, hogy az újonnan kifejlesztett biológiai anyag vajon megakadályozza-e a biofilm képződést, melyet normál körülmények között az S.mutans baktérium képez a dentin felületén. Biológiai elemzések révén vizsgálták továbbá az anyag citotoxikus jellemzőit korábban eltávolított kisőrlőfogak és bölcsességfogak pulpa (fogbél) szövetein.

A tesztek révén beigazolódott, hogy az új biológiai anyag sikeresen lezárja a dentin mikrocsatornáit, így csökkentve a dentin áteresztőképességét. Az anyag továbbá 96 órán keresztül képes volt folyamatosan EGCG-t kibocsátani magából, hosszú távú megoldást nyújtva a fogszuvasodás ellen.

Az anyag ellenáll az abráziónak, az eróziónak és védelmet nyújt a S.mutans baktérium által képzett biofilm ellen, jelentősen csökkentve a baktérium elszaporodását a dentin felületén.

Dr. Huang és kollégái azt remélik, hogy az anyag olyan eszköz lehet a fogorvosok kezében, mellyel sikeresen kezelhetik a páciensek dentin hiperérzékenységét és megakadályozhatják a fogszuvasodás kialakulását.

Item added to cart.
0 items - Ft