A vörösbor képes meggátolni a fogszuvasodást?

A mindennapos, alapos szájápoláson túl fogaink hosszú távú épségéért azzal tehetünk a legtöbbet, ha odafigyelünk étkezési szokásainkra. A túlságosan savas, cukros ételek károsítják a fogzománcot, így fogszuvasodást okoznak, vannak azonban olyan élelmiszerek is, melyek támogatják fogaink öntisztuló képességét vagy meggátolják a fogszuvasodás kialakulását. Kutatások szerint a legújabb ilyen fogápoló csodaszer a vörösbor lehet.

A vörösborban található antioxidáns anyagok segíthetnek a fogszuvasodás meggátolásában /Kép: wordpress.com/.
A vörösborban található antioxidáns anyagok segíthetnek a fogszuvasodás meggátolásában /Kép: wordpress.com/.

A Journal of Agricultural and Food Chemistry szaklapban publikált tanulmány szerint az emberi szájüreg szervezetünk egyik legösszetettebb területe. Több száz baktériumfaj él itt együtt, s mivel a fogak egyes területei megfelelő szájápolás hiányában teljesen érintetlenek maradnak, a baktériumok szabadon megtapadhatnak, ami egy vékony bakteriális biofilm, más néven plakk kialakulásához vezet.

A szájüregben élő baktériumok bizonyos fajtái az elfogyasztott szénhidrátok lebontása közben savakat termelnek, melyek meggyengítve a fogzománcot fogszuvasodás kialakulását eredményezhetik.

(X) hirdetés

Bár vannak olyan mesterségesen előállított antimikróbás szerek, melyek képesek csökkenteni a fogakon lévő plakk mennyiségét, így meggátolva a fogszuvasodás kialakulásának esélyét, mellékhatásként azonban csökkentik az ízérzékelést és elszínezik a fogínyt. Ráadásul a baktériumok ellenálló képessége óriási, így bizonyos használati időt követően megvan az esélye, hogy az efféle kémiai szerekhez hozzászokik a szervezetünk, így azok teljesen hatástalanná válnak.

Így aztán a szakértők újabb és újabb, akár természetes, akár mesterséges anyagokat próbálnak keresni, melyek képesek csökkenteni a szájüregi plakk mennyiségét.

TERMÉSZETES BAKTÉRIUMÖLŐ ANYAGOK

(X) hirdetés

Több élelmiszerről, így a kókuszolajról, áfonyáról és a teáról is bebizonyosodott már, hogy hatékony baktériumölő hatásúak, ám a legújabb kutatások szerint a szőlő és a borok is gátolják a fogszuvasodást okozó Streptococcus mutans baktérium elszaporodását.

Jelen kutatáshoz a szakemberek ötféle baktériumból álló plakkot hoztak létre, melyek bizonyítottan képesek szájüregi betegségek előidézésére (pl. fogszuvasodás, ínybetegségek, stb.).

Ezt a biofilmet aztán vörösborba, alkoholmentes vörösborba, szőlőmag kivonattal gazdagított vörösborba, vízbe és 12 százalékos etanolba áztatták néhány perc erejéig.

A kutatók megfigyelték, hogy az alkoholos és az alkoholmentes vörösbor, illetve a szőlőmag kivonattal gazdagított vörösbor rendelkezett a leghatékonyabb baktériumölő hatással. Mérsékelt fogyasztás mellett a vörösbor különböző formái gátolják a patogén baktériumok elszaporodását a szájüregi plakkban.

Eme jótékony jelenség hátterében vélhetően a teában és áfonyában is megtalálható polifenol jelenléte állhat – az antioxidáns anyag ugyanis segít bizonyos megbetegedések, így a fogszuvasodás és az ínygyulladás kialakulásának megakadályozásában.

Item added to cart.
0 items - Ft