A víz fluoridálása segített az amerikai gyermekek fogszuvasodási rátájának visszaszorításában

Az Egyesült Államokban a 20. század egyik legjelentősebb népegészségügyi intézkedésének tekinthető az ivóvíz fluoridálása, ugyanakkor az elmúlt három évtizedben nagyon kevés olyan hiteles statisztika született, ami megbízhatóan felmérné a fluoridálás szájüregi egészségre gyakorolt hatását az amerikai lakosság körében. 

“Vízfluoridálás és fogszuvasodás az amerikai gyermekek és kamaszok körében” címmel jelent meg nemrégiben egy átfogó tanulmány a Journal of Dental Research stomatológiai folyóiratban. A vizsgálat célja a vezetékes ivóvíz fluoridálása és a fogszuvasodás előfordulási gyakorisága közötti összefüggések felmérése volt az Egyesült Államokbeli gyermekek és serdülők körében. 

Az átfogó tanulmány az amerikai Járványügyi Hivatal (CDC) adatait használva kerületi szinten mérte fel, hogy a lakosság hány százaléka jut fluoridált vezetékes ivóvízhez, majd ezeket az eredményeket összevetették a lakosság átfogó egészségügyi adatait tartalmazó, 1999-2004 és 2011-2014 között rögzített nemzeti statisztikákkal.

(X) hirdetés

Az elemzésből kiderült, hogy azok az amerikai gyermekek és kamaszok, akik könnyebben jutnak fluoridált ivóvízhez, kevésbé hajlamosak a fogszuvasodásra. 

Azokban a megyékben, ahol a lakosság 75%-ának nagyobb része jut fluoridált ivóvízhez, a gyermekek tejfogazatában 30%-kal, maradó fogazatában 12%-kal esett vissza a fogszuvasodás kialakulása, szemben azokkal a megyékkel, ahol a lakosság kevesebb, mint 75%-a jut fluoridált ivóvízhez. 

Mindez összhangban van azokkal a múlt évszázadbeli bizonyítékokkal, melyek már akkoriban alátámasztották a vízfluoridálás és a fogazat ellenállóképességének javulása közötti összefüggést. 

(X) hirdetés

Jelen tanulmány arra is felhívja a figyelmet, hogy a fluorid fogszuvasodás-gátló hatása a 2-8 éves gyermekek körében a legkifejezettebb. 

“Ez a felmérés megerősíti a korábbi eredményeket és további bizonyítékokat szolgáltat arra vonatkozóan, hogy az ivóvíz fluoridálása hozzájárul a szájüregi egészség támogatásához– mondja Maria Ryan, az Amerikai Fogászati Kutatási Egyesület (AADR) elnöke.  

“Az AADR támogatja a közösségi ivóvíz fluoridálását, mint a fogszuvasodás bizonyítékokon alapuló, biztonságos és hatékony prevenciós eszközét, ez a kutatás pedig még több bizonyítékot szolgáltat mindehhez” – zárja gondolatait az elnökasszony. 

Item added to cart.
0 items - Ft