A cumisüveg és a csőrös pohár okozta balesetek igen gyakoriak

Bizonyára mindenkinek ismerős a kép, amikor egy totyogós kisbaba kezében cumisüveggel próbálja egyre biztosabbá tenni lépteit. Mivel ez egy ideig tényleg csak próbálkozás, sokszor megesik, hogy a baba a földre huppan. Százszor is előfordul ez naponta, komolyabb következmény nélkül, baj csak akkor van, ha a gyerek szájában épp cumisüveg vagy pohár volt, az esés következtében ugyanis a gyermekek szája és fogazata könnyen megsérülhet.

Amerikai kutatók az elmúlt húsz év orvosi eseteit vizsgálva megállapították, hogy az Egyesült Államokban évente átlagosan 2 270 baleset történik a gyerekekkel, cumisüveg vagy más pohárféleség következtében. Nem csekély mennyiségű adatból számítottak átlagot a szakértők: 1991 januárjától 2010 decemberéig összesen 45 398 hasonló esetet dokumentáltak az Államokban.

A legveszélyeztetettebbnek az egy éves korosztály tekinthető, azok, akik még nem állnak biztosan a lábukon – ők adják a balesetek kétharmadát. A sérülések 86 százalékát esés következtében szerzik a gyermekek, több mint 70 százalékuknak pedig a szája vagy a foga sérül.
Fogászati szempontból már korábban is tárgyaltuk a cumisüveg negatív hatásait; úgy tűnik, nem csak a gyorsan terjedő fogszuvasodás miatt érdemes kerülni a használatát, a balesetek 66 százalékában ugyanis épp cumisüveg volt a gyerekek szájában, amikor a baleset történt. 20 százalékuknál cumi, 14 százalékuknál pedig csőrös pohár okozta a sérülést.

(X) hirdetés

Mielőtt azt gondolnánk, hogy ebcsont beforr, más gyerekek is estek már el, vegyük figyelembe, hogy milyen komoly következményei lehetnek egy ilyen esésnek. A maradandó front fogak nem sokkal születés után kezdenek el formálódni a gyerek felső állkapcsában, s ez a folyamat egészen 3-4 éves korig eltarthat. Ekkorra alakul ki a maradandó fogak végleges formája, amik majd akkor bújnak elő, ha a gyerek betöltötte a 6-7 éves kort. Ha tehát a lurkó száját és fogait 3 éves kora előtt valamilyen komolyabb erőhatás éri, akkor a tejfog visszanyomhatja a maradandó fogat a felső állkapocsba, ezáltal korlátozva annak fejlődését. Egy-egy ilyen esésnél a tejfog teljesen visszaszaladhat az ínybe, esetleg ki is törhet onnan.

A gyermekfogászok azt javasolják, hogy a csőrös poharat egy éves kor után illő lecserélni hagyományosra – a fogszuvasodás miatt -, a cumit pedig hat hónapos kor után ajánlott korlátozni vagy teljesen elhagyni, leginkább a fertőzések elkerülése végett. Ennek ellenére a valóság azt mutatja, hogy legalább két éves korukig a gyerekek nehezen szakadnak el ezektől a „szájbavalóktól”, adja hírül a Pediatrics c. szaklap májusi száma.

A kutatók nem érzik befejezettnek a témát, szerintük még több vizsgálatra van szükség, hogy elkerülhetőek legyenek az efféle szerencsétlenségek. Amire mindenképp érdemes odafigyelnie a szülőknek, hogy a sérülések és fulladás miatt a gyereket ülve etessék vagy itassák, evőeszközzel és ivóalkalmatossággal pedig ne hagyják sétálgatni a babákat.

(X) hirdetés
Item added to cart.
0 items - Ft