A várandós édesanyák fogínyének egészsége kulcsfontosságú

Várandósság idején elengedhetetlen az anya egészséges életvitele, hiszen ezzel nem csak saját, de születendő gyermekének egészségét is megóvhatja. Ilyenkor a káros szenvedélyek mellőzése, a megfelelő vitamin- és ásványianyag bevitel, valamint a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett a fogíny épségéről sem szabad megfeledkeznünk, hiszen számos komplikációt okozhat egy olykor félvállról vett ínygyulladás.

terhesseg foginygyulladas

Az Amerikai Parodontológiai Akadémia (AAP) és az Európai Parodontológiai Szövetség (EFP) újabb felhívást intézett a várandós anyukákhoz, ráirányítva figyelmüket az egészséges fogíny fontosságára a terhesség alatt, a kezeletlenül hagyott ínybetegség ugyanis nem csak alacsony születési testsúlyhoz, de akár koraszüléshez is vezethet.

A parodontózis egy olyan baktériumok okozta gyulladásos állapot, ami nem csak a fogínyt, de a fogakat megtámasztó csontállományt is megtámadhatja. Ha a betegséget nem kezeljük, és a gyulladás elhatalmasodik, fogínysorvadás jelentkezhet, ami a fogak elvesztését is eredményezheti. Ráadásul több klinikai tanulmány hozta már összefüggésbe a parodontózist a cukorbetegséggel vagy a szív- és érrendszeri betegségekkel.

(X) hirdetés

A parodontózis, vagy fogínygyulladás leggyakoribb tünetei:

– duzzadt, vörös fogíny,
– gyakori fogínyvérzés (evés vagy fogmosás közben),
– a fogaktól elváló fogíny (nem tapad megfelelően a fogakra),
– kilazult fogak,
rossz lehelet.

Terhesség idején a fenti tünetekkel mindenképp forduljunk fogorvoshoz, ezzel megóvva saját fogazatunk és születendő gyermekünk egészségét is.

(X) hirdetés

Hogyan csökkenthetjük a fogínygyulladás kialakulásának esélyét a várandósság idején?

– legalább háromhavonta keressük fel a fogorvosunkat egy rutin ellenőrzésre, vagy ha szükség van rá, tisztításra,
– naponta legalább kétszer alaposan mossunk fogat,
– naponta legalább egyszer tisztítsuk meg a fogközeinket fogselyemmel vagy interdentális fogkefével,
– kiegészítésként használjunk antibakteriális szájvizet rendszeres időközönként!

Item added to cart.
0 items - Ft