Antibakteriális fogszabályzó ragasztó a fogszuvasodás megelőzéséért

2015-01-16T13:43:41+00:00 2014. március 28.|Fogászati kezelések, Fogszabályozás|

Mivel a fogszabályozás hosszan tartó, akár évekig elhúzódó folyamat, előfordulhat, hogy a fogszabályzó készülék levételét követően fehér foltok, ún. léziók látszanak a fogak felszínén, amit a fogszabályozó készülék környékén felhalmozódó baktériumok okozhatnak. Erre a problémára talált megoldást a Marylandi Egyetem kutatócsoportja az antibakteriális fogszabályzó ragasztó ötletével.

fogszabalyzo ragaszto

Amikor fogszabályozásra adjuk a fejünket, egy többlépcsős beavatkozássorozatra kell felkészülnünk. Először a fogszabályzó szakorvos felméri meglévő fogaink állapotát, elvégzi a szükséges előkészületeket, majd leveszi fogaink lenyomatát, hogy elkészülhessen személyre szabott, egyedi fogszabályzónk.

Maga a huzal vagy ív a fogainkhoz erősített bracket-ekbe rögzül, amit erős ragasztókkal rögzítenek a fogfelszínhez, hogy bírja a fogszabályozás során fellépő erőhatásokat. Megfelelő ragasztás nélkül a fogszabályozás eredménytelen lenne.

A ragasztás környékén azonban könnyedén felgyülemlenek az ételmaradékok és baktériumok, melyek megfelelő szájápolás hiányában megbonthatják az egészséges fogzománc szerkezetét. Ezek az ásványianyag-vesztett területek kezdetben fehér foltok formájában jelentkeznek, ám később akár fogszuvasodás is kialakulhat belőlük.

hirdetés (X)

Ezt a könnyen előforduló problémát kívánja orvosolni a Marylandi Egyetem találmánya, az antibakteriális ragasztó fogszabályzó készülékekhez. Miután az ötlet kémiai megvalósítását sikerült véghez vinni, a kutatók természetesen arra is kíváncsiak voltak, hogy az új anyag vajon képes-e ugyanazt az erős ragasztóhatást elérni, mint elődje.

A forradalmi ragasztóanyag szerencsére nem csak a baktériumokkal vette fel hatékonyan a harcot, de ugyanolyan strapabírónak is bizonyult, mint a jelenleg forgalomban lévő ragasztók. Az egyetem mérései szerint a fogak felszínére tapadt bakteriális filmrétegben a mikroorganizmusok száma 88 százalékkal, a fogszuvasodás fő okozójának tartott Streptococcus mutans baktérium szintje pedig 98 százalékkal csökkent.

Jóllehet, ezzel a megoldással a fogak romlása nagy mértékben megelőzhető, a fogszabályzót viselőknek azonban személyes higiéniájuk miatt is érdemes elsajátítani azokat a szájápolási praktikákat, mellyel biztosítható a szájüreg tisztasága a fogszabályzás teljes ideje alatt.

További kérdéseid vannak?
A Fresh24Dental szakértői 24 órán belül válaszolnak kérdéseidre!

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak! 

Kérdezd szakértőinket! 

A Fresh24Dental fogorvosai 24 órán belül válaszolnak!