Újabb város tiltotta be az ivóvíz fluoriddal való kezelését

Sajnos még mindig nincs egységes álláspont az ivóvíz fluoriddal való kezelésének kérdésében. Egyesek szerint a módszer által továbbra is megelőzhető a fogszuvasodás, mások szerint többet árt, mint amennyit használ. Most egy ausztrál város vezetése döntött úgy, hogy betiltja a csapvíz művi fluorizálását.

ivoviz fluorid

Egy ausztrál óceánparti város, Byron Bay vezetősége nemrégiben úgy döntött, hogy a témát övező heves viták ellenére továbbra is fenntartja fluorid-tiltó törvényét, azaz nem engedi a csapvíz fluoriddal történő mesterséges kezelését, mégpedig annak lehetséges egészségkárosító mellékhatásai miatt.

A NaturalNews.com november végén arról számolt be, hogy az ausztrál város lakosai körében is nagy port kavart döntés megvitatásához több szakembert, fogorvost és városi döntéshozót vontak be. Polgármesterük, Simon Richardson szerint az egészségügyi hivatalnak más módszereket kellene keresnie, hogy javítsa a lakosok fogászati állapotát.

(X) hirdetés

Bár évtizedeken keresztül a többség megkérdőjelezhetetlenül hitte, hogy a fluoridbevitel segít a fogszuvasodás megelőzésében és az egészséges csontok fenntartásában, néhány éve egyre sűrűbben szólalnak fel a fluoridos szájápolási termékek és ivóvízhálózatok ellen. Az 1940-es évek Amerikájából indult ötlet manapság egyre több ellenzőre talál, a fluorid egészségkárosító hatása miatt, ráadásul egyesek szerint ez a kémiai anyag a fogszuvasodást sem képes hatékonyan megelőzni.

Kutatási eredmények hétről hétre szállnak szembe egymással, ki-ki pedig próbálja maga eldönteni, hogy ellenzi vagy támogatja-e a fluoridbevitel ezen formáit. Az ausztrálok például azt mondják, abból a pénzből, amit a víz fluorizálására költenének, inkább biztosítsanak ingyenes fogászati ellátást és szervezzenek szülés előtti és szülés utáni oktatásokat, ahol a szülők megismerhetik a szájápolás mikéntjét, melyet aztán beépíthetnek mindennapjaikba.

Magyarországon a csapvíz csak természetes formában tartalmaz fluort, mesterséges úton nem adnak az anyagból a vízhálózatokba. Az Európai Unió szabályozza az ivóvíz maximális fluoridtartalmát, aminek Magyarország – néhány város kivételével – tökéletesen megfelel.

(X) hirdetés

Egy biztos, ha valaki igazán szeretne törődni fogai egészségével, a mindennapos szájápolásról nem szabad elfeledkeznie, hiszen a fizikai úton eltávolított ételmaradékok és lerakódások már biztosan nem okoznak fogszuvasodást vagy ínygyulladást a szájüregben.

Item added to cart.
0 items - Ft