A túlsúly fogágybetegséghez vezethet

Az elhízás és a túlsúly közötti kapcsolatot vizsgálva egy ausztrál-brazil kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a magasabb testtömegindex növeli a fogágybetegség (parodontitis) kialakulásának esélyét. Más kockázati tényezők mellett az elhízás elősegíti az íny megbetegedését, ezért a testsúly kontrollálása fontos prevenciós eszköz az ínybetegségek megelőzésében, kezelésében.

elhizas-tulsuly-fogagybetegseg
Kép: illusztráció. /BBC/

Az életmód és a táplálkozási szokások változása, a stressz és a mozgásszegény életmód világszerte növeli a túlsúlyos és elhízott emberek számát. Több klinikai tanulmány hozta már összefüggésbe a túlsúlyt bizonyos megbetegedésekkel, köztük az ínygyulladással, fogágybetegséggel (parodontitis).

Az Amerikai Általános Fogászati Akadémia 2013-as közleménye szerint például az elhízás következtében szervezetünk egy citokin nevű fehérje termelésébe kezd, ami gyulladáskeltő tulajdonságai révén akár az íny szöveteinél, akár a szervezet egyéb területein is okozhat gyulladást.

(X) hirdetés

Hasonló összefüggéseket talált az a 2016 júniusában napvilágra hozott ausztrál-brazil kutatási anyag is, amiben 539 brazil állampolgár egészségi állapotát követték nyomon születésüktől egészen 31 éves korukig.

A három évtizeden átívelő tanulmányban az alanyok rendszeres fogászati ellenőrzésen vettek részt, ahol többek között vizsgálták ínyük egészségét (mélységmérés, PCP2 próba). A szájüregi vizsgálatok mellett a testalkatot elemző ún. antropometriai méréseket is végeztek, ami a szervezet fizikai felépítését elemzi.

Összességében megállapítható, hogy a kutatásban részt vevők 33,3 százalékánál tetten érhető a fogágybetegség kialakulásának lehetősége (beavatkozást még nem igénylő esetek), 14,3 százaléknál azonban már kezdődő vagy súlyos  fogágybetegség tapasztalható. Ráadásul a résztvevők 14,7 százaléknál a fogíny szövetei nem tapadnak megfelelően a fogakra, illetve az ínyvérzés a fogorvosi vizsgálat közben is tapasztalható.

(X) hirdetés

Az alanyok súlyát vizsgálva a kutatásból kiderült: a túlsúly és az elhízás minden ínybetegséggel összefüggő tünetet súlyosbít.

Más tényezőket (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.) is figyelembe véve a fogágybetegség kockázata 11 százalékkal magasabb a túlsúlyos egyéneknél és 22 százalékkal gyakoribb az elhízottaknál.

Míg kezdődő fogágybetegség 12 százalékkal, addig súlyos parodontitis 27 százalékkal gyakrabban fordult elő túlsúlyos és elhízott embereknél.

Ugyanígy a klinikai vizsgálat közben tapasztalt ínytapadás hiánya és a fogínyvérzés 21 százalékkal magasabb értéket mutatott a túlsúlyos alanyoknál, míg 57 százalékkal magasabbat az elhízottaknál.

Mindezek mellett a kutatók szerint a túlsúly és az elhízás hatása még kifejezettebb, ha az egyén életmódjában más egészségtelen szokások (pl. dohányzás, alkoholfogyasztás) is megfigyelhetők.

Dr. Gustavo Nascimento, a brazil Pelotas Állami Egyetem munkatársa szerint a túlsúlyhoz hasonló kockázati tényezők kommunikációjának hozzá kell tartoznia a fogágybetegség megelőzéséhez és kezeléséhez.

Marco Peres, az ausztrál Adelaide Egyetem professzora azt is hozzáteszi, hogy a túlsúly és a parodontitis ilyen minőségű vizsgálata egyedülálló a szakirodalomban. A tanulmány különlegessége a hosszú távú nyomon követésben és az adatok újszerű statisztikai elemzésében (g-formula) keresendő.

A FOGÁGYBETEGSÉG MEGELŐZÉSE

– egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás,
– cukrok, finomított szénhidrátok fogyasztásának kerülése,
– belgyógyászati betegségek, cukorbetegség kezelése,
– rendszeres testmozgás,
dohányzás, alkoholfogyasztás kerülése,
– napi kétszer 2 percig tartó fogmosás,
– speciális ínyvédő szájápolási termékek használata,
– napi fogköztisztítás (fogselyemmel, interdentális fogkefével, szájzuhannyal),
– félévenkénti kontroll.

A FOGÁGYBETEGSÉG KEZELÉSE

fogkő eltávolítás, polírozás,
mélytisztítás, gyökérsimítás,
klórhexidin tartalmú szájápolási szerek használata terápiás jelleggel,
– félévenkénti kontroll.

Item added to cart.
0 items - Ft