Túl sok sportitalt isznak a gyerekek

A 12-14 éves korosztály jelentős hányada rendszeresen fogyaszt sportitalokat a kortársai körében – tudjuk meg egy frissen közzétett brit tanulmányból. Sajnos a sportitalok savassága hamar vezethet fogerózióhoz, ennek következtében pedig fogszuvasodáshoz, ráadásul magas cukortartalmuk elhízást, cukorbetegséget is előidézhet.

sportital-gyerek-fogszuvasodas

A British Dental Journal fogászati szaklap hasábjain publikált tanulmányhoz összesen 160 dél-walesi gyermek szokásait vizsgálták. Kiderült, hogy a 12-14 éves korosztály indokolatlanul gyakran fogyaszt sportolóknak kifejlesztett italokat, azok édes íze, alacsony ára és könnyű hozzáférhetősége miatt. Sajnos a gyerekek mellett a szülők sincsenek vele tisztában, hogy a sportitalok ilyen mértékű fogyasztása komolyan károsíthatja az egészséget.

A megkérdezett gyermekek fele elmondta, hogy gyakran iszik sportitalt barátai körében, legtöbbjük (80%) pedig a helyi boltokban vásárolja meg a terméket. A többség (90%) azt is elismerte, hogy kellemes íze miatt fogyaszt ilyen italokat, míg a gyerekek mindössze 18 százaléka mondta azt, hogy teljesítményfokozó hatást vár el a terméktől.

(X) hirdetés

A vásárlások három legfőbb oka között szerepelt továbbá az alacsony ár, de vélhetően az is sokat nyom a latba, hogy a gyermekek számára az uszodákban, sportközpontokban is könnyen hozzáférhetőek ezek a termékek.

Maria Morgan, a Cardiff Egyetem munkatársa a tanulmány kapcsán elmondta: „A sportitalok rendeltetését sokan félreértik, ez a tanulmány pedig egyértelműen alátámasztja, hogy a fiatal serdülőkorú gyermekek előnyben részesítik ezeket a magas cukortartalmú, alacsony pH értékű (savas) italokat, melyek megnövelik a fogszuvasodás, a fogerózió és az elhízás kockázatát.

„A fogászati szakmában dolgozóknak tudnia kellene, hogy a gyermekek körében milyen népszerűek ezek a sportitalok, főleg, amikor egészségügyi tanácsadást végeznek vagy prevenciós programokat irányoznak elő.”

(X) hirdetés

A brit Faculty of Sport and Exercise Medicine (FSEM) szigorúbb szabályozásokat sürget a sportitalok ára, hozzáférhetősége és marketingje kapcsán, főleg az iskolák közelében, így védelmezve a gyermekek általános és szájüregi egészségét.

Dr. Paul D. Jackson, az FSEM elnöke szerint: „Azon gyermekek magas aránya aggaszt minket, akik nem sportolás közben, hanem pusztán élvezeti célból fogyasztja az egyébként sportoláshoz kifejlesztett italokat.”

„Noha a sportitalokat azoknak az atlétáknak fejlesztették ki, akiknek állóképességre és  intenzív sportteljesítményre van szükségük, ezek a termékek összefüggésbe hozhatók a fogszuvasodás kialakulásával, így fogászati és más egészségügyi csapatok felügyelete mellett kellene használni még a sportolók körében is. A víz vagy a tej tökéletesen elég a gyermekek hidratálásához, a magas cukortartalmú sportitalok ezzel szemben szükségtelenek a gyerekeknek és a legtöbb felnőttnek.” 

Russ Ladwa, a Brit Fogászati Egyesület bizottsági elnöke hozzáteszi: „A sportitalok megjelenésével csak újabb lehetőség tárult a gyermekek elé, hogy üdítőitalokat fogyasszanak, ez pedig komoly aggodalomra ad okot, amit mind a szülőknek mind pedig a kormánynak észre kell vennie. A sportitalok savakkal és cukrokkal telítettek, ami megmagyarázhatja a focistáknál jelentkező gyakori fogszuvasodást.”

„A sportitalok ritkán jelentenek egészséges választást és a népesség, de főként a gyermekek felé irányított marketing teljességgel felelőtlen. Az elit sportolók talán okkal fogyasztják ezeket az italokat, de szinte mindenki más számára inkább kockázatot jelentenek, mind a szájüregre, mind pedig az egész szervezetre.”

A kutatás arra is rávilágít, hogy általános képzavar van a sportitalok és az energiaitalok definíciója között. Fogászati és általános egészségügyi szempontból egyébiránt mindkét termék káros az egészségre, főként magas cukortartalmuk és alacsony pH értékük miatt.

Komoly problémát jelent az is, hogy a boltokban és szupermarketekben a sportitalokat gyakran más üdítőitalok mellett kínálják, ami félrevezetheti a gyermekeket és a felnőtteket egyaránt.

 

Item added to cart.
0 items - Ft